Aleksandar Tadić osvojio Milivojev štap i šešir

Požarevac

Kultura

Aleksandar Tadić osvojio Milivojev štap i šešir

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Sinoć je u Centru za kulturu Požarevac spuštena zavesa na 20. Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir”.

Žiri, koji je radio u sastavu Božidar Đurović, reditelj i predsednik žirija, Dragana Ivošević, profesorka u penziji i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu, za pobednika festivala proglasio je Aleksandra Tadića, koji je tumačio lik Save odžačara u predstavi “Klasutrofobična komedija” Poetskog teatra iz Obrenovca, u režiji Duška Aškovića.

On je tako postao jedini glumac koji je za 20 godina trajanja festivala dva puta osvojio ovu prestižnu nagradu i kompletirao Milivojev štap i šešir – pre 12 godina i sinoć.

“Predstave koje smo gledali i u njima u manjoj ili većoj meri  uživali, zahvaljujući posvećenim glumačkim ansamblima su nas ohrabrile i uverile da uprkos ovim smutnim, tranzicionim vremenima postoje i mladi, a i stari amaterski glumci koji su posvećeni pozorišnoj umetnosti sa idejom da nas ne samo zabave nego i ozbiljno opomenu na goruće društvene probleme. U tom smislu se posebno izdvojila ,,Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića, jednog od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca, koja je duboko utemeljena u savremenoj društvenoj zbilji. U misaonoj i odličnoj rediteljskoj postavci koju, između ostalog, značajno karakteriše gotovo ujednačena glumačka ostvarenja posebno se selektivnim, maštovitim i preciznim glumačkim sredstvima izdvojio Aleksandar Tadić, koji je izuzetnom glumačkom uverljivošću osmislio i dočarao slojevitu i veoma zahtevnu ulogu Save odžačara, zbog čega je žiri jednoglasno odlučio da ga ovenča nagradom festivala ,,Milivojev šešir”, piše između ostalog u obrazloženju odluke.

Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, čestitala je svim glumcima, rediteljima, scenografima i svima onima koji su doprineli da ova pozorišna manifestacija bude spektakularna.

“Ovaj festival ne samo da obeležava dve decenije postojanja, već slavi strast i predanost svih vas koji stvarate čaroliju pozorišta”, rekla je Perić.

Nakon proglašenja pobednika, a u njegovu čast, odigrana je predstava OAP “Branislav Nušić” Centra za kulturu Malo Crniće “Iza božijih leđa”, u režiji Dejana Cicmilovića.

Predstava u čast pobednika

Podsećamo da su, pored Aleksandra Tadića, u konkurenciji za glavnu nagradu bili Bojan Miloradović za ulogu Obrada Srećkovića u predstavi “Omča”, Aleksandra Radivoj za ulogu Side u predstavi “Pop Ćira i pop Spira”, Stefan Vuković za mušku ulogu u predstavi “Bečka stolica”, Alisa Oravec za ulogu majke Zemlje u predstavi “Ubili smo mamu, zamalo” i Valentino Oljača za ulogu psihijatra Milana Stojanovića u predstavi “Normalan a lud”.

To Top