Šest takmičarskih predstava na 20. festivalu „Milivojev štap i šešir“

Požarevac

Kultura

Šest takmičarskih predstava na 20. festivalu „Milivojev štap i šešir“

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Amaterske glumačke svečanosti ,,Milivojev štap i šešir“ biće organizovane od 26. februara do 3. marta u Centru za kulturu Požarevac.

Selektor festivala Aleksander Bako, reditelj i glumac iz Stare Pazove, nakon odgledanih 18 predstava sa teritorije Srbije izabrao je šest koje će biti izvedene u takmičerskom delu festivala.

“Imao sam dosta težak posao, pošto sam odgledao 18 predstava. Na neki način vodio sam se time da na festival “Milivojev štap i šešir” dovedemo stvarno odlične, glumačke predstave, koje su režijski dobro urađene, a da opet na neki način imamo i malo raznolikosti. Imaćemo prilike da pogledamo komedije, crne komedije, eksperimentalnu predstavu, plesnu predstavu…”, rekao je Bako i dodao da se pored žanrovske raznolikosti trudio da ona bude i teritorijalna.

Festival će 26. februara otvoriti predstava “Omča” Gradskog pozorišta Jagodina, u režiji Velimira Mitrovića, dok će druge večeri festivala nastupiti Amatersko pozorište “Đorđe Damjanov Đeška” iz Jaše Tomića sa predstavom “Pop Ćira i pop Spira”, u režiji Darka Grahovca.

Treće večeri, 28. februara, požarevačkoj publici predstaviće se Akademsko pozorište SKC Kragujevac sa predstavom “Bečka stolica”, u režiji Emilije Mihailović, dok će naredne večeri na repertoaru biti predstava “Ubili smo mamu, zamalo” Kreativnog centra “State of Art” Pančevo, u režiji Alise Oravec.

U takmičarskom delu programa biće još dve predstave: “Normalan a lud” Pozorišta “Milivoje Živanović” Centra za kulturu Požarevac, u režiji Vladimira Đorđevića 1. marta i “Klaustrofobična komedija” Pozorišta “Poetski teatar” iz Obrenovca, u režiji Duška Aškovića 2. marta.

U čast pobednika 3. marta, biće izvedena predstava “Iza Božjih leđa”, Amaterskog pozorišta “Branislav Nušić” Centra za kulturu Malo Crniće.

Ova predstava, u režiji  Dejana Cicmilovića, pobedila je na 16. Smotri dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”.

NAGRAĐENI NAJBOLJI NA 16. SMOTRI „ŽIVKA MATIĆ“

U pratećem programu manifestacije biće priređena izložba pozorišnih kostima Tine Leposavić, a najavljena je i predstava za decu. Ostale informacije o pratećim programima nisu precizirane na konferenciji.

Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, istakla je da će sve predstave početi u 20 časova.

“Žiri festivala činiće reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac i Dragana Ivošević, profesorka u penziji. Cena ulaznice je 300 dinara, a mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu Požarevac”, rekla je Perić.

Podsećamo da će svake večeri žiri dodeljivati repliku Milivojevog štapa sa graviranom pločicom i ukoričenim znamenjem kao uverenjem o nagradi. Iz kruga dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika, koga daruje Milivojevim šeširom, te će tako taj glumac kompletirati nagradu.

To Top