Bekim Fehmiu: „Blistavo i strašno – drugi deo“

Braničevo

Kultura

Bekim Fehmiu: „Blistavo i strašno – drugi deo“

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

Drugi deo autobiografije jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora „Blistavo i strašno“ Bekima Fehmiua ponovo je pred čitaocima.

Druga knjiga memoara govori o Bekimovoj uspešnoj glumačkoj karijeri u bivšoj Jugoslaviji i svetu, glumačkom razvoju, internacionalnoj karijeri i njegovom doživljaju raspada Jugoslavije. U nastavku memoara Fehmiu piše o vremenima kada je igrao čitav niz uloga koje su promenile istoriju naše kinematografije i ostavile zapažen trag i u svetskim umetničkim tokovima.

Prema rečima pisca Filipa Davida, „Prva knjiga Bekima Fehmiua fascinirala je pričom o odrastanju u porodičnom miljeu, u okolnostima siromaštva ali i čestitosti jednog nama malo poznatog sveta. U drugom delu memoara to je priča o vrtoglavom uspehu, o takozvanom visokom društvu u kom se obrće ogroman novac, gde je film velikim delom i veliki biznis. Bekim opisuje detaljno taj i takav svet, svet izokrenutog morala i drugačijih vrednosti, koji, uprkos svim iskušenjima, nije mogao da promeni njegovu osnovnu prirodu, da uništi ono što je svojim porodičnim vaspitanjem stekao“.

„Blistavo i strašno je, i u prvom i u drugom dijelu, nešto drukčije i različito od svega što naš čopor, naš rod i narod obično jest. Osamljenička knjiga, u najplemenitijem smislu riječi. U prvom dijelu svoga životnog memoara Bekim Fehmiu Srbima i ostalim južnim Slavenima rastvara kapiju jedne kosovske albanske avlije i vrata svoga porodičnog doma, i pokazuje nam, kao nitko dosad, što je u našem svijetu značilo biti Albanac. U drugom dijelu on rastvara Beograd i Jugoslaviju, pišući o svojoj zvjezdanoj karijeri i o životu jednoga čovjeka, na način kako u nas, opet, nitko nije. Na koncu, u bolnom finalu priče, uvodi nas u raspad i slom Jugoslavije, ali i naših pojedinačnih jugoslavenskih života“, rekao je pisac Miljenko Jergović.

Bekim Fehmiu (1936–2010) bio je srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac albanskog porekla. Od 1960. bio je redovan član tada najprestižnijeg pozorišta u zemlji – Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Sedam godina kasnije dao je otkaz nezadovoljan položajem u pozorištu i postao slobodan umetnik. Odigrao je preko 40 epizodnih, srednjih i nekoliko glavnih uloga, uključujući i uloge u Ateljeu 212.

Imao je priliku da sarađuje sa najvećim filmskim imenima svoga vremena kao što su: Džon Hjuston, Ava Gardner, Olivia de Havilend, Irena Papas, Dirk Bogart, Robert Šo, Klaudija Kardinale, Marta Keler, Timoti Dalton, Frederik Forest, Šarl Aznavur i mnogi drugi. Snimio je preko pedeset filmova u kojima je glumio uglavnom glavne uloge.

Knjigu „Blistavo i strašno – drugi deo“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke (ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl [email protected].

To Top