Besplatnim pregledima do prevencije raka dojke

Požarevac

Događaji

Besplatnim pregledima do prevencije raka dojke

Foto: ZZJZ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Oktobar se širom sveta obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Tim povodom, udruženje ,,Žena uz ženu” organizuje karavan ,,Budi hrabra” u 11 gradova u Srbiji, među kojima je i Požarevac.

Ovaj karavan biće u Požarevcu 22. i 23. oktobra, kada će na Trgu oslobođenja biti stacioniran autobus, opremljen ultrazvučnim aparatom i svom neophodnom opremom za dijagnostički pregled u periodu od 12 do 18 sati.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta. Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, u svetu je od ove bolesti, tokom 2020. godine registrovano više od 2.260.000 novoobolelih i skoro 685.000 umrlih žena svih uzrasta.

U Evropi je, u istoj godini, registrovano više od pola miliona novoobolelih i skoro 142.000 umrlih žena od raka dojke

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutˮ, rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti od 45 do 64 godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Prema podacima iz 2018. godine, u Republici Srbiji od raka dojke, broj novoobolelih žena bio je 4.561, a ukupan broj umrlih 1.691.

Iste godine broj novoobolelih žena od raka dojke bio je u Braničevskom okrugu 67, a u Podunavskom okrugu 118. Broj umrlih žena od raka dojke u Braničevskom okrugu iznosio je 27 a u Podunavskom okrugu 51.

Važno je napomenuti da kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u preko 90 odsto slučajeva, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.

 Više o tome pročitajte OVDE.

To Top