Bezbednosna uputstva ženama za popis stanovništva

Braničevo

Društvo

Bezbednosna uputstva ženama za popis stanovništva

Foto: Autonomni ženski centar

How Good Of A Friend Are You Really?

Autonomni ženski centar objavio je osnovna bezbednosna uputstva – kako za popisivačice, tako i za žene koje žive same ili se u trenutku popisa nalaze same u domaćinstvu.

Predstavnice Autonomnog ženskog centra savetuju popisivačice da ne ulaze u stan ili kuću, odnosno da drže distancu, ako vrata stana otvori osoba sumnjivog ponašanja ili ako se u domaćinstvu nalazi neko za koga mogu da procene da je problematičan.

„Ako vrata otvori osoba u alkoholisanom stanju, pod dejstvom neke psihoaktivne supstance ili neodgovarajuće obučena – u donjem vešu ili gola do pasa – nemojte ulaziti u stan. Držite distancu za mogućnost bežanja, recite da ćete doći drugi put, bez obrazlaganja razloga, a potom evidentirajte adresu i konsultujte se sa instruktorom ili opštinskim koordinatorom”, ističu predstavnice Autonomnog ženskog centra.

Za žene ili devojke koje žive same u domaćinstvu uputstvo glasi – ako se osećate nebezbedno i neprijatno, možete dogovoriti sa popisivačem drugi termin dolaska, kada u stanu može biti prisutna neka osoba od poverenja.

One podsećaju i na to da je seksualno uznemiravanje krivično delo, za koje može da se podnese prijava Osnovnom javnom tužilaštvu. Takođe navode da se uznemiravanje i nasilje mogu prijaviti policiji na broj 192, ili lično u policijskoj stanici opštine na kojoj se ono desilo.

To Top