Blok B3 na mreži u septembru 2023.

Braničevo

Događaji

Blok B3 na mreži u septembru 2023.

Foto: EPS Energija Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

Izgradnja bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“ ulazi u završnu fazu i u septembru 2023. godine „Elektroprivreda Srbije“ dobiće novi kapacitet za proizvodnju između 2,2 i 2,5 milijardi kilovat-sati godišnje, najavio je Željko Lazović, rukovodilac portfolija ključnih investicionih projekata u JP EPS, tokom drugog dana 17. Međunarodnog sajma energetike.

Trenutno je na gradilištu bloka snage 350 megavata više od 1.000 radnika, a najviše će ih biti u decembru kada će na radovima i montiranju opreme biti angažovano između 1.200 i 1.300 radnika. Sinhronizacija bloka počeće u junu 2023. godine, a od septembra će biti na elektromreži, doneće dodatnih pet do sedam odsto kapaciteta za proizvodnju električne energije u EPS-u i doprineće stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Na štandu EPS-a predstavljene su i investicije iz rudarstva, termo i hidro sektora, kao i informacionih tehnologija. Darko Daničić, rukovodilac projekta i Milorad Pantelić, direktor Sektora za održavanje i naknadna ulaganja u rudarske kapacitete, objasnili su značaj nove rudarske opreme za proizvodnju uglja i jalovine u RB „Kolubara“. Oni su ukazali da nova oprema znači veću produktivnost i veću proizvodnju otkrivke i istovremeno otvaranje većih količina uglja.

O tome kako se daljinski upravlja predodvodnjavanjem na kopu „Drmno“ govorila je Ana Ristić, samostalni inženjer za bazu podataka i monitoring u „TE-KO Kostolac“, dok je Srđan Ranđelović, vodeći inženjer kotlovske pripreme, predstavio kapitalni remont i dostignute rezultate na bloku B1 u TE „Kostolac B“. Ekološke, energetske i ekonomske efekte prodaje pepela u kostolačkoj termoelektrani B posetiocima je približio Goran Stefanović, vodeći inženjer za otpremu pepela i šljake u TE „Kostolac B“.

“Reverzibilna hidroelektrana „Bajina Bašta“, snage 614 megavata, biće obnovljena do kraja 2024. godine”, rekao je Boris Jovanović, rukovodilac projekta u „Drinsko-Limskim hidroelektranama“, predstavljajući ovu značajnu investiciju.

Ugovor za rehabilitaciju mašinske i elektro opreme, vredan 26 miliona evra, potpisan je sa kompanijom „Tošiba“, a ugovor za revitalizaciju upravljačke opreme, opreme generatorskog napona i sistema električne zaštite potpisan je sa „Institutom Mihajlo Pupin – Automatika“. Ovi ugovori biće realizovani u naredne dve godine, a ukupni troškovi obnove iznosiće 30 miliona evra.

EPS poseduje modernu, pouzdanu telekomunikacionu mrežu velikih saobraćajnih kapaciteta, optičkih OPGW kablova u dužini od oko 5.000 kilometara i to je osnov za funkcionisanje svih centralizovanih poslovnih i tehničkih sistema upravljanja u kompaniji.

“Za ovogodišnje savetovanje CIGRE u Parizu, na kome učestvuju elektroprivrede iz celog sveta, stručnjaci EPS-a pripremili su rešenja za sigurnu, pouzdanu komunikaciju SCADA sistema kroz IPM mrežu i EPS pripada vrhu svetskih elektroprivreda po razvijenosti TK sistema”, istakao je Danilo Lalović, rukovodilac integrativnih projekata Službe za koordinaciju i upravljanje Sektora za IKT.

Da su savremeni poslovni informacioni sistemi preduslov za efikasno i uspešno funkcionisanje „Elektroprivrede Srbije“, ukazao je Radovan Brajović, šef odeljenja za podršku i razvoj sistema.

“Centralizovani informacioni sistemi u EPS-u obuhvataju SAP ERP, SAP biling, jedinstveni sistem za upravljanje dokumentacijom DMS, sistem za upravljanje matičnim podacima MDM i softver za elektronske javne nabavke JANA”, rekao je Brajović.

Primena trojne integracije sistema JANA – DMS – SAP omogućava brz prenos podataka između ova tri sistema, doprinoseći uštedi vremena i unapređenju kvaliteta podataka.

Zlatko Mitrović, glavni inženjer za korporativnu TK mrežu, govorio je o infrastrukturnom sistemu EPS-a, kao podršci u funkcionisanju ključnih poslovnih i tehničkih sistema. IKT rešenja imala su poseban značaj za kontinuitet poslovanja i lakog prelaska sa kancelarijskog rada na rad od kuće u uslovima pandemije.

To Top