CEKOR: Kličevac nije mesto gde bi trebalo da bude deponija

Požarevac

Događaji

CEKOR: Kličevac nije mesto gde bi trebalo da bude deponija

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Tribina pod nazivom „Nije Stig za deponiju“ održana je sinoć u Požarevcu. Predstavnici Udruženja "CEKOR" iz Subotice govorili su o problematici upravljanja otpadom u Požarevcu i Braničevskom okrugu i o lokaciji za izgradnju regionalne deponije.

Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj „CEKOR“, smatra da je glavni problem nedemokratski proces određivanja lokacije za izgradnju regionalne deponije.

„Izloženi ste raznim glasinama i zainteresovani ste da saznate ko radi, šta i kako, ali vi ne znate te stari kao što ih ni mi ne znamo, zato što se iza zatvorenih vrata radi neka studija. Mi zapravo ne znamo gde, kako i na koji način se o tome odlučuje“, istakao je Kalmar.

On kaže da ne može da se tvrdi 100 odsto da li je neka lokacija pogodna za izgradnju regionalne deponije dok se ne urade ozbiljne strateške i ekološke analize, kao i da građani moraju da budu pitani. On je objasnio okupljenim građanima da Požarevac mora da uradi novi regionalni plan upravljanja otpadom i prostorni plan kojim će biti predviđena izgradnja regionalne deponije.

Tribini su prisustvovali meštani svih sela koja se nalaze u blizini buduće regionalne deponije i predstavnici ekoloških udruženja. Oni su postavili konkretno pitanje: „Da li je plodno stiško zemljište mesto gde bi trebalo da bude izgrađena regionalna deponija?“

„Nisam došao ovde da bih rekao koja je lokacija dobra, postoje kriterijumi i načini kako se to određuje, ja te kriterijume razumem, proučio sam ih i po mom mišljenju ova lokacija u blizini Kličevca nije mesto gde bi trebalo da bude odlagalište otpada“, istakao je Kalmar.

 

Zvezdan Kalmar (levo) i Petar Marković (desno)

Po rečima pravnika Petra Markovića iz organizacije „CEKOR“, postoji dvadesetak kriterijuma za određivanje lokacije za deponiju u regionalnom planu upravljanja otpadom, a u ovom slučaju jedan je presudio.

„Ima samo jedan pravi razlog zašto je odabrana lokacija u Kličevcu – to je komad zemljišta od 35 hektara u svojini republike Srbije. Dakle, grad Požarevac koji ima mega prihode od Termoelektrane neće ni zemljište da plati, to će častiti republika i zato će tu biti deponija“, kazao je on.

Meštani Kličevca i Kurjača, koji žive u neposrednoj blizi lokacije  predviđene za izgradnju deponije, postavili su pitanje da li je moguće da buduća regionalna deponija bude sanitarna i po svim ekološkim standardima, kao što tvrde gradski čelnici, i ukoliko neće šta mogu da urade da bi sprečili njenu izgradnju u Kličevcu.

Dobar odziv građana

Kalmar je kazao da sumnja da će takva deponije biti izgrađena u Kličevcu, prvenstveno jer to mnogo košta, i savetovao je građane da se bore svim sredstvima ako je ne žele u svom dvorištu.

Po njegovim rečima potrebno je sačekati tehniku dokumentaciju i studiju o proceni uticaja deponije na životnu sredinu pa onda reagovati. Ako ima osnova pravdu mogu potražiti na Ustanom sudu, kaže on, a jedan od vidova borbe su svakako peticije, tribine i protesti.

Na tribini je još bilo reči i o drugim aktuelnim ekološkim problemima u Požarevcu sa kojima su upoznati iz organizacije „CEKOR“ – deponija „Jeremijino polje“, divlje deponije i spalionica opasnog otpada. Iz ove organizacije kažu da prate sve što se dešava u Požarevcu i da  Udruženje građana „Kličevački idol" može računati na njihovu stručnu i pravnu pomoć.

To Top