Crta: Završnica kampanje u znaku pojačanih pritisaka na građane

Braničevo

Izbori

Crta: Završnica kampanje u znaku pojačanih pritisaka na građane

Foto: Crta

How Good Of A Friend Are You Really?

Sistematska zloupotreba institucija, javnih funkcija i najuticajnijih medija, kojom su izborni akteri stavljani u neravnopravan položaj, obeležila je kampanju za vanredne parlamentarne i beogradske izbore – jedan je od najvažnijih zaključaka „Drugog preseka dugoročnog posmatranja“ koji je Posmatračka misija Crte predstavila danas u Medija centru u Beogradu.

Uznemirujuća svedočenja građana o pritiscima kojima su izloženi, osnovane sumnje u falsifikovanja potpisa podrške za kandidaturu, manipulacije biračkim spiskom i zloupotrebe privatnih podataka građana dovode u pitanje integritet institucija države Srbije, navodi se u saopštenju Crte.

„Kampanja je tekla i završava se u magli pitanja bez odgovora - zašto su raspisani vanredni izbori samo u delu lokalnih samouprava, ko jeste a ko nije kandidat, koja stranka legitimno učestvuje, a koje na temelju falsifikovanih potpisa, ko je u kampanji javni funkcioner, a ko stranački aktivista, da li su institucije aktivne jedino kao sluge stranaka u kampanji i, na koncu,koliko možemo imati u poverenja u birački spisak, posebno u odnosu na beogradske izbore”, rekao je Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije.

Kako se navodi u saopštenju, javni prostor obeležen je zapaljivom retorikom i podsticanjem netrpeljivosti, a evidentirano je više slučajeva nasilja, napada na pojedince i drugih incidenata u poslednjim nedeljama pred izbore.

„Kao i u prvom delu kampanje, i u njenom nastavku javnim prostorom je dominirao predsednik Srbije iako nije kandidat na izborima“, rekla je Tamara Branković, zamenica šefa Crtine misije, iznoseći podatak da je u programima televizija s nacionalnim pokrivanjem Aleksandar Vučić imao 14.500 sekundi više nego svi predstavnici opozicije zajedno.

U informativnim programima pomenutih emitera vladajuća većina zauzela je više od 90 odsto vremena opredeljenog za domaće političke aktere.

Nadležnim telima Crta je podnela 67 prijava zbog kršenja zakona i različitih nepravilnosti tokom kampanje, od toga 40 Agenciji za sprečavanje korupcije, 22 REM-u i pet Nadzornom odboru Narodne skupštine.

Crti se obratio veliki broj građana zabrinutih zbog činjenice da su stigli pozivi za glasanje osobama koje, kako tvrde, ne žive na njihovim adresama. Crta poziva građane da nastave da joj se obraćaju u vezi s ovim i svim drugim problemima koje uoče pre ili tokom izbornog dana pošto je glavni cilj Posmatračke misije da u interesu građana i njihovih biračkih prava brani integritet izbora, koji je u velikoj meri ugrožen inertnošću državnih institucija i neodgovornim postupcima učesnika u izborima.

To Top