Obuka vojnika za dužnosti izviđača i vojnih policajaca

Požarevac

Društvo

Obuka vojnika za dužnosti izviđača i vojnih policajaca

Foto: Ministarstvo odbrane

How Good Of A Friend Are You Really?

U kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu u toku je specijalistička obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije „septembar 2023“ za izviđačke i vojnopolicijske specijalnosti.

Individualna obuka ovih vojnika traje mesec dana duže od obuke koju prolazi većina vojnika na služenju vojnog roka, zbog specifičnosti i složenosti zadataka koje izvršavaju izviđači i vojni policajci u Vojsci Srbije.

Težište u obuci izviđača je na praktičnom uvežbavanju postupaka izviđačke patrole prilikom osmatranja bojišta i prikupljanja obaveštajnih podataka, osposobljavanju za orijentaciju i kretanje „po karti“ na nepoznatom zemljištu te realizaciji gađanja iz pešadijskog naoružanja i vežbi sa minsko-eksplozivnim sredstvima.

Uporedo s njima, vojni policajci se obučavaju za primenu ovlašćenja vojne policije prilikom zaustavljanja i pregleda lica, zatim za suzbijanje kriminaliteta, kontrolu i održavanje vojnog reda i discipline, regulisanje i kontrolu vojnog putnog saobraćaja i obezbeđenje lica, značajnih vojnih objekata i naoružanja, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

Više o tome OVDE.

 

To Top