Čuvena baraka omladinske škole „Mladog radnika“ otišla u istoriju (FOTO)

Požarevac

Društvo

Čuvena baraka omladinske škole „Mladog radnika“ otišla u istoriju (FOTO)

Foto: E.B., R.Sandić, Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U uglu Gradskog fudbalskog stadiona, koji pripada Sportskom centru Požarevac, iz pravca ulice Ilije Gojkovića nalazio se montažni objekat – baraka, koja je donedavno bila dom dečaka iz omladinskog pogona i škole fudbala „Mladog radnika 1926“. U toku oktobra stiglo je rešenje o njenom rušenju.

Na adresu stadiona je stiglo nekoliko zabrana protivpožarne i građevinske inspekcije nakon čega je odlučeno da se baraka sruši jer nije bezbedna za korišćenje.

Za period od skoro 30 godina, koliko je ovaj objekat bio u funkciji, na hiljade mladih igrača iz Požarevca i okoline je u njoj boravilo pre i posle treninga, spremalo se za utakmice, ali i živelo u njoj. Svedok njenog postavljanja i rušenja je Miroslav Stanković, dugogodišnji radnik Sportskog centra Požarevac, koji je zaposlen kao organizator programa na Gradskom fudbalskom stadionu.

Miroslav Stanković

„Baraka je postavljena devedesetih godina prošlog veka. Nju je poklonio Đorđije Bojatović, ugledni privrednik i sportski radnik, koji je bio predsednik „Mladog radnika“, a danas je počasni predsednik kluba. Sa njom odlazi i jedan deo istorije ovog stadiona, ali i kluba, jer je iz nje svakodnevno izlazilo mnogo dece koja su igrala fudbal. U njoj su se nalazile i poklon zastavice dobijene od klubova sa teritorije nekadašnje Jugoslavije i pehari škole fudbala. Te stvari su svoje mesto našle u upravnoj zgradi stadiona kako bi bile sačuvane“, kaže Stanković.

Darodavca, Đorđija Bojatovića, ovo nije ostavilo ravnodušnim.

To je sećanje na ogroman trud nekolicine zaljubljenika u „Mladi radnik“ i trud da se vrati na fudbalsku mapu, verovatno  je u pitanju i žal za mladošću. Mnogo je dece prošlo kroz nju, mnogo dobrih fudbalera, a za mene važnije, i mnogo dobrih ljudi. Trideset i više godina pravimo pomoćni teren. Tri puta sam sa svojom firmom učestvovao u pripremama, regulisanju terena, nekim radovima i sve u prazno sem,naravno, troška koji se napravi na teret nas nekoliko. Daće bog da se i to desi uz odlazak barake“, kaže Bojatović.

 

Đorđije Bojatović

Ovaj objekat se sastojao iz nekoliko prostorija, dugačak i uzan hodnik vodio je u kancelariju sekretara, trenersku sobu, ekonomat u kojem se nalazilo mnoštvo garnitura dresova svih selekcija škole fudbala i omladinskog pogona, svlačionice za gostujući i domaći tim, kao i kupatilo i toalet.

Unutrašnjost barake

Do momenta rušenja ona je predstavljala dom za oko 100 fudbalera škole fudbala i isto toliko dečaka iz omladinskog pogona. Svakodnevno je u njoj posao obavljao sekretar omladinskog pogona uz trenere koji su pripremali treninge.

 Jedan od onih koji baraku pamte još iz dečačkih dana je Marjan Marković, naš proslavljeni fudbaleri i bivši reprezentativac, a sada trener pionirske selekcije „Mladog radnika 1926“.

Marjan Marković

„Tu sam devedesetih godina spavao, u baraci tada nije bilo svlačionica nego su postojale spavaonice za igrače koji su dolazili sa strane, kako ne bi svaki dan putovali. Čak je i nekoliko prvotimaca tu bilo sa nama, mladim fudbalerima. Moje kolege i ja svakodnevno smo boravili ovde i pravili planove za treninge sa klincima. Pre desetak dana smo imali radnu akciju u kojoj smo sav nameštaj, sportske rekvizite i dresove izneli i sklonili ispod tribina i u upravnu zgradu“, ispričao je Marković.

 

Baraka spolja

Sa rušenjem barake se krenulo u ponedeljak, a već u utorak, 3. oktobra, više je nije bilo.

Prostor neće ostati prazan. Planirano je da se tu izgradi manji teren koji će koristiti najmlađi uzrasti dece iz kluba. Omladinski pogon je za prvi period dobio prostorije za korišćenje, dok se prostor ispod tribina ne adaptira za upotrebu.

Senad Marić

„Baraka je morala biti srušena jer je počela da truli i sve više je bila nebezbedna za upotrebu, nadležna inspekcija je izašla na teren i utvrdila takvo činjenično stanje. Mlađe kategorije i ekonomat omladinskog pogona su dobili prostorije u upravnoj zgradi stadiona. Ideja je da se na njenom mestu izgradi manji teren od veštačke trave koji će biti namenjen za treninge. Želimo da veliki prostor ispod istočne tribine stadiona adaptiramo i da tu trajno smestimo svu našu decu i trenere, što se nadam da ćemo uskoro i uraditi“, objasnio je Senad Marić, predsednik „Mladog radnika 1926“.

Podsećanja radi, na baraci je pisalo „Omladinska škola Igor Kesić FK Mladi Radnik“ u spomen na preminulog igrača te škole i Mladog radnika, ali je početkom ovog veka to iz nepoznatih razloga  obrisano.

To Top