Da li se sećate šta se slavilo 29. novembra?

Braničevo

Zabava

Da li se sećate šta se slavilo 29. novembra?

Foto: Pixabay

How Good Of A Friend Are You Really?

Do 2001.godine na današnji dan slavili smo Dan Republike.

Praznik je danas gotovo zaboravljen, a onima koji su rođeni posle osamdesetih godina prošlog veka gotovo da ništa ne znači.

Da podsetimo, na današnji dan pre 76 godina održano je drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ). AVNOJ se konstituisao u vrhovno zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije, a  kao najviši izvršni i naredbodavni organ narodne vlasti, formiran je i Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je imao sva obeležja narodne revolucionarne Vlade.

Četrdesetak godina posle rata đaci prvaci su tada postajali pioniri, polagali svečanu zakletvu i dobijali pionirske kapa i marame. Tada su se prvi put u životu zaklinjali na vernost nekada velikoj i moćnoj državi. Međutim, od raspada bivše SFRJ ovaj, nekada najveći državni praznik, prestale su da slave sve nekadašnje republike, a poslednja među njima je to učinila Srbija, gde je poslednji put ovaj datum obeležen 2001. godine. 

Međutim, i dalje ima entuzijasta i jugonostalgičara koji ga obeležavaju, jer je on za njih asocijacija na bolji, lepši i lagodniji život u velikoj zemlji.

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top