Da li su biračka mesta bezbedna od zaraze koronavirusom?

Braničevo

Društvo

Da li su biračka mesta bezbedna od zaraze koronavirusom?

Foto: EB

How Good Of A Friend Are You Really?

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da se odlazak na biračko mesto sa aspekta prevencije kapljičnih infekcija ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gde boravimo kraće vreme. 

Ističe da svi članovi biračkih odbora sve vreme treba da nose maske, a nošenje maski se preporučuje i osobama koje izlaze na izbore.
Epidemija kovida 19 u Srbiji još traje. Povećan je i broj novozaraženih ali su oni, ističu stručnjaci, sa blažom kliničkom slikom. U danu za nama jedna osoba je preminula, a registrovana su 94 nova slučaja. Na respiratorima je 18 pacijenata.
Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je tokom jutra glasala i uverila se da se na njenom biračkom mestu poštuju sve preporuke u cilju smanjenja rizika prenošenja bilo kakve kapljične infekcije uključujući i kovid 19.
"Odlazak na biračko mesto sa aspekta prevencije kapljičnih infekcija se ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gde boravimo kraće vreme - možda je najbolji primer odlazak u prodavnice", uporedila je Kisić Tepavčević.
Prema njenim rečima, bez obzira što stepen rizika nije veći nego odlazak u prodavnice, imajući u vidu političku konotaciju odlaska na biračko mesto striktno su se definisala pravila.
Celu vest pročitajte OVDE.  

Njen kolega, e pidemiolog prof. dr Zoran Radovanović, ne slaže se sa tim da su izbori bezbedni po zdravlje.

"Da sam bio član Kriznog štaba profesionalna obaveza bi mi bila da zbog opasnosti od širenja epidemije ne dozvolim održavanje izbora. Dolazak u masu i guranje s komšijama nesumnjivo su faktori rizika. Nije reč samo o opasnosti neposrednog zaražavanja starijih i bolesnih ljudi. Oni mogu da sede kod kuće, a da ih zaraze bližnji po povratku sa birališta",rekao je u intervjuu za Direktno.rs epidemiolog Radovanović.

Na vama je da procenite sami ko je u pravu i da se ponašate u skladu sa svojom procenom.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top