Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen u Požarevcu

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Prigodnom svečanošću kod spomenika “Srpskom vojniku” u Kosovskoj ulici, u Požarevcu je danas obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Svečanost je započela služenjem pomena poginulim vojnicima, a potom su pokraj spomenika vence položili predstavnici vojske, policije, grada Požarevca i Kostolca, gradskih odbora političkih stranaka, SUBNOR-a i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Položeni venci

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, podsetio je da današnji praznik, iako ustanovljen 2020. godine, ima svoje korene od proboja Solunskog fronta 1918. godine, ali i još ranije.

“Svaki srpski ratnik koji je ikada u ruci držao zastavu Srbije oslobađajući svoju zemlju jeste dao doprinos proslavi današnjeg datuma. Naši vojnici u Prvom svetskom ratu koji su herojskim jurišem oslobodili Srbiju, zaslužili su da ovaj praznik bude smešten baš na današnji dan. Svi su tada bili zadivljeni Srbima, kako saveznici tako i neprijatelji. Puni ljubavi prema svojoj zemlji, jednostavno, Srbi su bili nezaustavljivi”, kazao je Pavlović.

Saša Pavlović

Ceremonija je završena odavanjem pošte minutom ćutinja svima koji su svoje živote položili za odbranu Srbije.

Podsećamo da se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava 15. septembra i u Republici Srpskoj. Cilj uspostavljanja praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

SLAVIMO DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE

To Top