Slavimo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Braničevo

Društvo

Slavimo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se 15. septembra u Srbiji i Republici Srpskoj u spomen na proboj Solunskog fronta na današnji dan pre 105 godina.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika u javnost je izneta nakon sastanka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine.

Vlada Republike Srpske usvojila je na sednici održanoj 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a dan kasnije je Vlada Republike Srbije takođe donela zaključak na osnovu kojeg se ovaj praznik zvanično proslavlja i na teritoriji Srbije.

Cilj uspostavljanja praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Centralna proslava praznika kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće održana danas u Nišu. U Požarevcu će Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biti obeležen polaganjem venaca kod spomenika Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici, u 12 časova.

 

Continue Reading
Povezane teme...
To Top