Danas je „Crni petak“ – lažni popusti ili stvarna sniženja?

Braničevo

Zanimljivosti

Danas je „Crni petak“ – lažni popusti ili stvarna sniženja?

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Poslednji petak u novembru u svetu je poznat kao „Crni petak“, odnosno dan kada trgovci spuštaju cenu proizvoda. Veliki broj kupaca čeka ovaj datum kako bi obavili veće kupovine, a ovaj „običaj“ odomaćio se i u Požarevcu.

Tradicija obeležavanja „Crnog petka” nastala je u Sjedinjenim Američkim Državama, da bi se kasnije proširila na veći deo planete i postala popularna među svim ljubiteljima kupovine.

Međutim, mišljenja o „Crnom petku” su podeljena, i dok jedan deo populacije čeka ovaj dan da obavi neke veće kupovine, drugi deo smatra da je ovaj dan precenjen u Srbiji, te da prodavci prvo povećaju cenu svojih proizvoda, pa onda „​spuste” i da nisu toliko velika sniženja kao u inostranstu.

Uprkos tome, gužve u tržnim centrima i prodavnicama su iz godine u godinu na ovaj dan sve veće, te se mnogi zbog toga odlučuju na kupovinu „iz fotelje“.

 Ministarstvo Republike Srbije je iz ovih razloga izdalo saopštenje i apel da se građani čuvaju mogućih prevara i budu oprezni prilikom „onlajn” kupovine.

„Dobro proverite veb adresu sa koje kupujete ili na kojoj vršite bilo kakvo plaćanje. Ne plaćajte na stranicama koje ste dobili putem nekog linka preko mejla ili društvenih mreža. Takođe, proverite da li je prenos podataka u komunikaciji sa sajtom koji posećujete zaštićen i obavezno koristite HTTPS i SSL protokole”, navode iz MUP-a.

MUP upozorava građane da ne šalju podatke o kartici putem elektronske pošte ili bilo kojim drugim sredstvom komunikacije.

Ukoliko vam neko traži da slikate prednju i zadnju stranu vaše kartice i tu sliku pošaljete nemojte to činiti, jer je gotovo sigurno u pitanju pokušaj prevare. Proverite sigurnost plaćanja na veb stranici i vršite plaćanja samo tamo gde je to verifikovano od strane kompanija Visa ili MasterCars”, apeluju iz MUP-a.

Oni naglašavaju da građani provere sve ono što im se nudi na internetu i da kada naiđu na nešto što je ,,mnogo dobro da bi bilo realno” razmisle više puta pre nego što se odluče za kupovinu.

To Top