DANAS JE VAVEDENJE – vetar najavljuje nerodnu godinu

Braničevo

Društvo

DANAS JE VAVEDENJE – vetar najavljuje nerodnu godinu

Foto: Wikipedia

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci.

Sveti Joakim i Ana su, po obećanju da će dete koje im Gospod podari posvetiti njemu na službu, doveli trogodišnju Mariju u jerusalimski hram. Današnji praznik slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.

Prema predanju, oni su doputovali iz Nazareta sa srodnicima i svečano predali malu Mariju prvosvešteniku Zahariju, ocu Svetog Jovana Preteče, koji je uveo u najsvetiji deo toga Hrama. Tu je, u molitvama i postu, buduća majka sina Božijeg, provela devet godina.

Vavedenje je jedan od pet najvećih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici i krsna slava porodica u Srbiji. Uvek pada u vreme Božićnjeg posta te je slavska trpeza posna, ali je dozvoljeno jesti ribu.

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena i porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena, a slave je i stočari kako bi im zaštitila stoku od zveri.

Postoji verovanje da lepo vreme na Vavedenje najavljuje dobru letinu. Naime, ako na Vavedenje pada kiša biće rodna godina, ako duva jak vetar nerodna. Ukoliko bude hladno i sa snegom, sledeća godina bila bi blaga i topla. U Požarevcu danas duva jak vetar, što znači da godina neće biti rodna.

Vavedenje je praznik i hramovna slava manastira Gornjak gde danas patrijarh srpski Porfirije služi svetu arhijerejsku liturgiju.

PATRIJARH PORFIRIJE U NEDELJU U MANASTIRU GORNJAK

To Top