Danas obeležavamo Međunarodni praznik rada

Braničevo

Društvo

Danas obeležavamo Međunarodni praznik rada

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Međunarodni praznik rada, 1. maj, danas se obeležava u Srbiji i svetu u znak sećanja na 1886. godinu kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Generalni štrajk počeo je 1. maja u Čikagu,  a 3.maja došlo je do sukoba radnika. U sukobe se umešala policija i četiri pripadnika sindikata je ubijeno. Narednog dana na Trgu Hejmarket anarhisti su organizivali demonstracije. Osoba čiji identitet nije utvrđen bacila je tada bombu kojom je ubijeno sedam, a ranjeno 67 policajaca. Osam anarhista je uhapšeno, optuženo za ubistvo i osuđeno na smrt, iako njihova krivica nije utvrđena.

Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. odlučeno je da se naredne godine održi velika manifestacija kojom će se proslaviti 1. maj u znak sećanja na aferu Hejmarket u Čikagu, ali i kao vid borbe za radnička prava.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.

Obeležavanje 1. maja protesnim skupovima i traženjem prava za radnike u Srbiji je počelo nedugo pošto je ovaj dan proglašen Praznikom radnika. Već 1893. godine sindikalci su počeli svoja okupljanja na ovaj dan o čemu svedoče i neke sačuvane fotografije iz ovog perioda, piše Blic. Više o tome OVDE.

Sindikati u Srbiji obeležiće današnji praznik okupljanjem na trgovima, a iz Saveza samostalnih sindikata najavljuju da će, posle okupljanja na glavnom leskovačkom trgu, otići ispred tamošnje fabrike Jura, piše RTS. Više o tome pročitajte OVDE.

Inače u Srbiji se 1. maj obeležava neradno, a pošto pada u nedelju, neradan će biti i ponedeljak, 2. maj. Prema običaju, prvomajski uranak počinje tako što se tog dana u zoru, pre izlaska sunca, a ponekada i čitav dan ranije, odlazi u prirodu i najčešće uz logorsku vatru, sa jelima iz kotlića ili uz roštilj, dan provodi u druženju s porodicom i prijateljima.

Continue Reading
To Top