Danas obeležavamo Veliku subotu i Međunarodni praznik rada

Braničevo

Društvo

Danas obeležavamo Veliku subotu i Međunarodni praznik rada

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U Srbiji se ovog 1. maja obeležavaju dva praznika – Velika subota, kao uspomena na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad, i Međunarodni praznik rada.

Velika subota je dan uoči Vaskrsa u kome se završavaju poslovi neophodni za doček velikog praznika. Običaj je da se  na današnji dan čisti kuća, pripravlja odeća i boje jaja. U Homolju se mesi kolač – vaskršnjak – okićen bosiljkom, kao i manji kolačići.

Stari veruju da se zbog toga na današnji dan obavezno treba učiniti neko dobro delo ili udeliti milostinja siromašnima, veruje se da će se to višestruko vratiti dobročinitelju.

Danas se obeležava i Međunarodni praznik rada u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme. Trećeg maja došlo je do sukoba radnika koji su bili članovi sindikata i štrajkbrehera. U sukobe se umešalan policija, a četiri pripadnika sindikata je ubijeno.

Naredni dan na Trgu Hejmarket anarhisti su organizivali demonstracije. Osoba čiji identitet nije utvrđen bacila je tada bombu kojom je ubijeno sedam, a ranjeno 67 policajaca. Osam anarhista je uhapšeno, optužeo za ubistvo i osuđeno na smrt, iako njihova krivica nije utvrđena.

Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. odlučeno je da se naredne godine održi velika manifestacija kojom će se proslaviti 1. maj u znak sećanja na aferu Hejmarket u Čikagu, ali i kao vid borbe za radnička prava.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.

U Srbiji je 1. maj neradni dan i uglavnom se proslavlja odlaskom u prirodu uz obavezno roštiljanje, zbog čega se često može čuti da smo kao društvo, potpuno zaboravili suštinu praznovanja ovog datuma. 

Zbog epidemije koronavirusa lekari savetuju građane da ne organizuju masovna okupljanja i da se pridržavaju propisanih mera zaštite.

To Top