Vernici slave Vavedenje, praznik posvećen Bogorodici

Braničevo

Društvo

Vernici slave Vavedenje, praznik posvećen Bogorodici

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je praznik Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od pet velikih Bogorodičinih praznika. Ovaj praznik predstavlja uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put kročila u hram u pratnji svojih roditelja, Svetog Joakima i Ane.

Marija je, kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će, ako dobiju porod, dete predati Bogu u hram. Dovedena je iz Nazareta u Jerusalim gde je na samom ulazu dočekao je otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije. Ulazak Marije u hram praćen je svečanom povorkom Joakimovih i Aninih srodnika.

Ispred Marije išle su device sa upaljenim svećama. Iza njih hodala je Presveta Deva svečano odevena i ukrašena, između svoje majke i oca, a iza njih ostali srodnici i prijatelji. Na ulasku u hram, prvosveštenik Zaharije, uveo ju je u Svetinju nad Svetinjama, najsvetlije mesto hrama iza druge zavese, gde ulaze samo arhijereji i to samo jednom godišnje, na dan praznika Očišćenja. Roditelji su tada prineli žrtvu Bogu, primili blagoslov od sveštenika i vratili se kući, a Sveta Deva, Marija, ostala je u hramu, gde je boravila devet godina.

Nakon što su joj roditelji umrli, Devu Mariju su sa dvanaest godina predali Josifu, njenom srodniku u Nazaretu, živi u devstvenosti iako to nije bio običaj u Izrailju. U Josifovom domu Presveta Bogorodica Marija je i primila blagovest od arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božjeg.

Narodna verovanja

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja. Mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. Vavedenje slave i stočari kako bi im zašitila stoku od zveri.

U nekim krajevim Srbije veruje se da lepo vreme na Vavedenje najavljuje dobru letinu, a ako pada kiša - biće rodna godina. U Braničevskom okrugu je danas oblačno vreme, a najavljene su i padavine, što znači da će godina biti rodna.

To Top