Danas slavimo Svetog Vasilija Ostroškog

Braničevo

Društvo

Danas slavimo Svetog Vasilija Ostroškog

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 12.maja obeležavaju praznik Svetog Vasilija Ostroškog, sveca za koga se veruje da je jedan od najvećih čudotvoraca.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj. Odatle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo život podvižnika.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdošu, služeći pravoslavnoj veri i ćuvajući svoje vernike od turskih svireposti. Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gde je nastavio podvižnički život i gde se upokojio 1671. godine u svojoj keliji.

Svetog Vasilija Ostroškog vernici poštuju kao velikog čudotvorca čija su dela poznata i izvan granica SPC. Upravo iz tog razloga na poklonjenje u ovaj manastir svakodnevno odlaze brojni pravoslavci.

Tamo je svetiteljevo telo koje u celosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja već više od trista godina, i danas je ostroška isposnica, u kojoj se podvizavao Sveti Vasilije i u kojoj počivaju njegove svete mošti, svojevrsna Vitezda, banja isceljenja, u kojoj mnogi bolesni, hromi, suhi, zgrčeni i umobolni nalaze ozdravljenje.

Legenda

Postoji mnoštvo legendi koje svedoče o milosti, dobroti i moći Svetog Vasilija, a jedna od najpoznatijih je priča da je sa vrha gornjeg manastira jednom davno ispala beba iz kolevke.

Budući da se manastir nalazi u stenama planine Ostroška greda, maltene uz samu liticu, na čak 900 metara nadmorske visine, majka se prestrašila i verovala da je izgubila dete. Međutim, beba je pronađena živa i zdrava na zemlji u podnožju planine, veselo se smeškajući.

To Top