Danas smo svi isti u različitim čarapama (VIDEO)

Požarevac

Događaji

Danas smo svi isti u različitim čarapama (VIDEO)

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Udruženje za pomoć osoba sa Daun sindromom “Osmi dan” organizovalo je danas manifestaciju “Šetnja šarenih čarapa”. Cilj je da se skrene pažnja na osobe sa Daunom i podigne svest građana da smo svi jednaki bez obzira na različitosti.

Nevenka Gajić, predsednica Udruženja “Osmi dan”, kazala je da deveti put na današnji dan, 21. marta, obeležavaju Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Članovi udruženja “Osmi dan”, njihovi prijatelji i saradnici, učenici nižih razreda osnovnih škola i deca iz vrtića, okupili su se u centru grada i prošetali u šarenim čarapama.

Šetnja u šarenim čarapama

“Moje zadovoljstvo je neizmerno zato što se okupio veliki broj dece, danas smo svi isti u različitim čarapama i sa različitim balonima. To znači da Požarevac prepoznaje populaciju osoba sa Daun sindromom i da je 21. mart za sve dan koji je vredan pažnje. Meni kao roditelju deteta sa Daun sindromom ovo daje nadu da moje dete neće biti prepušteno samo sebi, da će, pored porodice, postojati briga kvalitetnih ljudi o njegovoj budućnosti”, istakla je Gajić.

Današnju manifestaciju uveličali su gosti iz Doma za lica ometena u mentalnom razvoju „Srce u jabuci“ iz Jabuke. U Požarevac je došla grupa od 50 osoba, koja je uzela učešće u priredbi održanoj u zatvorenom delu ulice Stari korzo, uz decu iz požarevačkih vrtića i osnovnih škola.

Manifestaciji su prisustvovali gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, i Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca.

Nevenka Gajić i Saša Pavlović

“Grad Požarevac će kao i svih godina unazad, u ovoj i u godinama koje dolaze, pružati sverdnu podršku ovom udruženju i sličnim organizacijama”, naglasio je Pavlović i podsetio da je nedavno potpisao ugovore sa predstavnicima udruženja i organizacija čije je projekte grad podržao na konkursu za finansiranje ili sufinansiranje programa od javnog interesa u oblasti zaštite lica sa invaliditetom u 2023. godini.

POTPISANI UGOVORI SA UDRUŽENJIMA OSI U POŽAREVCU

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan, jer je u osnovi te bolesti prisutnost tri umesto dva hromozoma, na 21. hromozomskom paru. Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime podoktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top