Dela Milene Pavlović Barili dobila novi život

Požarevac

Događaji

Dela Milene Pavlović Barili dobila novi život

Foto: FB Centar za kulturu Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

U požarevačkom Centru za kulturu sinoć je otvorena izložba ,,Milena Pavlović Barili: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela” autorke Duške Jovanić.

Pre otvaranja izložbe, ispred hola Centra za kulturu, konceptualna umetnica Marta Jovanović izvela je performans. Ona je zapravo bila u ulozi Milene Pavlović Barili i, na iznenađenje prisutnih, bila je bosonoga i vodila je konja.

Ljiljana Dabić, upravnica Galerije „Milena Pavlović Barili“, pozdravila je prisutne i zahvalila se svima koji su učestvovali u organizaciji izložbe.

„Milenin život i njena dela su bili stalna inspiracija svim velikim i raznovrsnim umetnicima. Iz tog razloga večeras pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, u saradnji sa našim kolegama iz kompanije „Color Media Communications“, uz svesrednu podršku grada Požarevca, otvaramo ovu izložbu“, rekla je Dabić.

Dobrodošlicu u magučni svet Barilijeve prisutnima je poželela autorka izložbe, Duška Jovanić.

„Mislim da su fotografi imali zaista veliki izazov da dešifruju skrivene poruke njenih čudesnih slika, koje su je učinile velikom umetnicom, apsolutnom ikonom srpskog modernizma i ženom koja je bila i ostala, uvek i zauvek, izvan i iznad svog vremena. Hrabra devojčica koja je umela i volela da crta pratila je svoju lunu, svoju planetu kroz avanture i pustolovine nomadskog života, boreći se hrabro sa možda konvencionalnim formama sredine iz koje je potekla. Ali zbog toga je Požarevac danas svetski grad“, kazala je Jovanić.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, istakao je da mu je izuzetno drago što su autori izložbe Milenu uvrstili među umetnike poput Save Šumanovića, Milana Konjovića i Paje Jovanovića.

Izložbu je otvorila Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture i informisanja, i tom prilikom rekla da je autorka Duška Jovanić odabrala petnaest fotografa koji su u formi rimejka oživeli trideset umetničkih dela Milene Pavlović Barilli.

,,Taj koncept je očigledno uspešan i inovativan, jer udahnjuje nov život starim delima, nastalim u drugom vremenu, drugačijem kulturnom kontekstu i za neku drugu publiku. Stoga ovakav pristup aktuelizuje Milenine slike i otvara nam nove poglede ne samo na njenu ličnost i vreme u kome je živela, već i na današnje vreme i kulturne okolnosti u kojima mi živimo naše živote“, kazala je Vanušić prilikom otvaranja izložbe.

Izložba je od danas otvorena za posetioce.

To Top