Planinarski klub „Vukan“ organizuje „Dan pešačenja“ u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Planinarski klub „Vukan“ organizuje „Dan pešačenja“ u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Planinarski klub „Vukan“ zajedno sa Planinarskim savezom Srbije i Ministarstvom za sport, 11. septembra organizuje manifestaciju “Dan pešačenja” pod sloganom "Korak bliže zdravlju".

Manifestacija i kampanja “Dan pešačenja” predstavlja centralnu ovogodišnju akciju u koju će biti uključeno više od 100 klubova i organizacija Planinarskog saveza Srbije. Odvijaćese paralelno gotovo u celoj Srbiji.

Po rečima Novice Mitića, predsednika PK „Vukan“ Požarevac, prethodnih godina akcija je okupila preko 17.000 ljudi u 68 gradova i opština koji su sa svojim planinarima i ljubiteljima prirode podelili radost pešačenja i aktivnog boravka u prirodi. I ovogodišnja akcija je antipandemijskog karaktera.

„Cilj je promocija zdravog načina života kroz pešačenja i aktivnosti vezanih za prirodu, kao najbolje preventive.  Želimo da uputimo poziv javnosti grada Požarevca i okoline da se tog dana pokrene i napravi korak bliže zdravlju i apsolutno je nebitno da li se prepešači 100 metara ili cela predviđena staza. U stvari, želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku koja ima ogroman značaj za fizičko i mentalno zdravlje naših sugrađana, a posebno u borbi za jačanje imuniteta."Dan pešačenja" je zabavan i jednostavan način da se u najboljem društvu istraži radost kretanja i druženja, ali i aktivnog i zdravog načina života koji utiče na psihofizičko zdravlje i imunitet“, kaže Mitić.

 

Novica Mitić, predsednik Planinarskog kluba „Vukan“ Požarevac

Zbog specifičnosti uzrokovanih pandemijom, Planinarski klub „Vukan“ će i ovogodišnju akciju realizovati na specifičan način. Svim učesnicima akcije će biti predočene rute/trase kojima može da se pešači, a članovi PK „Vukan“ će na stazama biti prisutni kao logistička podrška. Na taj način će biti ispoštovano pravilo socijalnog distanciranja.

Staza 1  - Kružna staza od Ekološkom doma na Čačalici, dužina 2,7 kilometara, visinska razlika 124 metra, vreme pešačenja sat i po. Staza polazi ispred Ekološkog doma i kreće se obodom parka po uređenoj zemljanoj stazi . Ova stana je predviđena za predškolce i za decu sa posebnim potrebama.

Staza 2  - Ekološki dom - Čačalica - Minine vode - Crveni krst na Tulbi, dužina staze 8,7 kilometara, visinska razlika 158 metara, vreme pešačenja tri i po sata. Staza polazi ispred Ekološkog doma zatim kroz šumoviti deo parka do gornje kapije parka. Preko Sopotske grede do Mininih voda gde je predviđena pauza. Posle pauze sledi pešačenje do Crvenog krsta gde je predviđena pauza, a zatim se nastavlja do Ekološkog doma na Čačalici gde je i kraj akcije.

Staza 3 – Ekološki dom Čačalica - Manastir Rukumija - Staza Hodočašća  – dužina 12,5 kilometara, vreme pešačenja pet časova. Povratak autobusima do Požarevca oko 15 časova. Staza polazi ispred Ekološkog doma i ide kroz šumoviti deo parka do gornje kapije paka. Nastavlja se makadamsim ulicama na Sopotskoj gredi ka severu. Kod ciglane prelazi se magistralni put za Veliko Gradište. Zatim dalje ka severu Sopotskom gredom napušta se reon grada. Prelazi se obilaznica oko Požarevca. Prolazi se sopotskom gredom iznad sela Ćirikovac. Zaobilazi se stari površinski kop u reonu reke Mlave. Posle sledi manji uspon i dolazak u manastir Rukumiju. Posle odmora od  jednog časa sledi povratak autobusima za Požarevac .

Okupljanje učesnika je do 9 časova ispred Ekološkog doma na Čačalici kada će manifestacija biti otvorena i dodeljene zahvalnice. Prvi kreću oni koji idu stazom tri, u 9.20 časova, za stazu dva kreće se u 9.30, a za stazu jedan u 09.40 časova.

Značajno je napomenuti da su sve staze obeležene i da su obezbeđeni kvalifikovani vodiči.

To Top