Dela Radeta Prvulovića posle 36 godina izložena u Požarevcu

Požarevac

Kultura

Dela Radeta Prvulovića posle 36 godina izložena u Požarevcu

Foto: S.Stojadinović

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti 1. juna otovrena je izložba skulptura i crteža Radeta Prvulovića koji posle 36 godina ponovo samostalno izlaže u Požarevcu.

Odabrana postavka skulpture i crteža sadrži dela nastala poslednjih godina umetničkog stvaralaštva Radeta Prvulovića, umetnika iz Batuše.

U ime Narodnog muzeja u Požarevcu koji je organizator ove izložbe, prisutnima se obratila viši kustos Marina Radosavljević.

Seta za nekim izgubljenim, ali zapamćenim svetom iskazana kroz dve dimenzije u smeđim tonovima stvara od Prvulovića čuvara života u prirodi i ljudskoj zajednici. Inspirisan poljoprivrednim zemljištem i likovima njegovog ruralnog okruženja umetnik iz svog ateljea stvara dela vizuelno usidrenih u ličnom iskustvu kroz sopstveni leksikon magije“, rekla je Radosavljević.

Osvrnuvši se na skulpture Radosavljević je dodala da Prvulović nastupa kao stvaralac koji materijalizuje ideju spajanjem bronzanih, odnosno bakarnih entiteta u prozračnu celinu.

„Novi sklad koji nastaje objedinjuje različite derivate ovog metala. Ptica, glava konja, bika, ljudski lik poput maske stoje kao studija karaktera - sugestija snage i lakoće u isto vreme dominira dok gledamo pticu koja se upravo sprema da poleti i nestane iz vidokruga i glavu čoveka koja se rastače pred nama, dodala je ona.

Izložba traje do 21. juna, a ulaz je slobodan.

O Radetu Prvuloviću

Rade Prvulović je vajar i slikar rođen u Batuši, opština Malo Crniće. Završio je vajarski odsek kod profesora Nikole Koke Jankovića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i postdiplomske studije crtež kod profesora Dragana Lubarde.

Član je ULIS-a od 1983, godine. Izlagao je grupno i samostalno. Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada za kulturu.

Godine 1990. odselio se u Italiju, u Vićencu, gde je živeo do 2011. godine. Radio je i izlagao je u Vićenci, Milanu, Bolonji i Rimu, a grupno u Parizu i Londonu. Dobitnik je nagrade za skulpturu u Milanu.

 

To Top