Do okončanja istrage o požaru u Šećerani, nema podataka o kvalitetu vazduha

Požarevac

Društvo

Do okončanja istrage o požaru u Šećerani, nema podataka o kvalitetu vazduha

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ni nedelju dana nakon požara Požarevljani nemaju nikakve informacije u kojoj meri je požar u Šećerani uticao na kvalitet vazduha.

U četvrtak 2.jula, u okviru kompleksa firme „Ekolux recycling see“ u Požarevcu dogodio se veliki požar, gašenje je trajalo 24 časa. Poznato je da se zapalila balirana plastika, ali uzork požara do danas nije saopšten.

>>ISTRAGA O POŽARU U ŠEĆERANI JOŠ TRAJE, TUŽILAŠTVO PROVERAVA DA LI JE BILO PROPUSTA<<

Građane Požarevca zanimaju i posledice požara, odnosno, da li je gust dim od sagorevanja plastike, koji se više od 20 sati nadvijao nad gradom i okolinom, uticao na kvalitet vazduha i da li postoji opasnost po zdravlje. Portal E-Braničevo danima pokušava da dođe do bilo kakvih informacija, međutim to je u ovom trenutku nemoguća misija.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo je ranije da da su postavljena dva dodatna merna mesta za ispitivanje kvaliteta vazduha nakon akcidenta u Šećerani, te da prema njihovoj proceni nema opasnosti po stanovnike Požarevca, ali se preporučuje oprez.

Obratili smo se ministarstvu sledećim pitanjima:

  • Imate li rezultate merenja i šta oni pokazuju?
  • Da li je u danu požara (vatra je ugašena nakon 24 sata) i u danima posle, zdravlje građana bilo ugroženo?
    Šta će ministarstvo dalje preduzimati po ovom pitanju?
  • Kakve su, u pogledu kvaliteta vazduha, posledice paljenja plastike, šta se u takvim situacijama sve ispušta u vazduh i koje su potencijalne opsanosti od sagorevanja PVC-a?
  • Da li gašenjem požara može doći do razlivanja i širenja opasnih materija kroz zemlju, pogotovo što je dan nakon požara, dok je vatra još uvek tinjala, u Požarevcu pala ogromna količina kiše- kakav to uticaj može imati na životnu sredinu?

Dobili smo odgovor, citiramo: “Ovaj postupak vodi inspekcija grada Požarevca. Stoga smatramo da tražene informacije najbolje mogu da vam oni daju.”

Zavod za javno zdravlje Požarevac koji je vršio merenja kvaliteta vazduha, navodi da su podatke dostavili inspektoru za zaštitu životne sredine i da je to adresa kojoj moramo da se obratimo.   

I jesmo, ali do Olivere Najdanović, inspektorke za zaštitu životne sredine u Požarevcu, nismo uspeli da dođemo. Telefon u njenoj kancelariji ne radi, a kada smo pozvali na broj telefona Odeljenja za inspekcijske poslove i zatražili inspektorku i informacije o kvalitetu vazduha na mernim stanicama nakon požara, rekli su nam kratko: „Dok se ne okonča postupak, inspektor ne može da daje nikakve izjave“.

To Top