Istraga o požaru u Šećerani još traje, tužilaštvo proverava da li je bilo propusta

Požarevac

Društvo

Istraga o požaru u Šećerani još traje, tužilaštvo proverava da li je bilo propusta

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Tužilaštvo čeka izveštaje nadležnih službi koje su vršile uviđaj. Iz Odeljenja za inspekcijske poslove u Požarevcu ne mogu da daju nikakve informacije dok je istraga u toku.

Šta je dovelo do paljenja plastike u reciklažnom centru  firme “Ekolux recycling see“  u prostoru nekadašnje Šećerane, ni četiri  dana nakon izbijanja velikog požara, nije poznato.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Požarevcu naloženo je Sektoru za vanredne situacije u Požarevcu da uviđaj i veštačenje vrši Nacionalni centar za kriminalističku forenziku. Takođe, naloženo je da na lice mesta, zajedno sa tužilaštvom, izađe i inspektor za zaštitu životne sredine i inspektor za rad, radi utvrđivanja eventualnih nepravilnosti koje su mogle da dovedu do požara, saznaje portal E-Braničevo.

Uviđaj je vršio Marko Stjepović, zamenik osnovnog javnog tužioca , koji za portal E-Braničevo kaže da su svi izašli na lice mesta u četvrtak, kada se dogodio požar, ali  da u tom trenutku nije mogao da se vrši uviđaj, te su izašli na teren i narednog dana oko 13 časova.

 “Uzrok požara još uvek nije utvrđen, radi se na tome. Čekamo izveštaj iz Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku, kao i zapisnik inspektora za zaštitu životne sredine. Nakon toga ćemo dalje vršiti provere, tužilaštvo zanima koji je uzrok požara i da li postoje neki propusti koji su doveli do požara”, kaže Stjepović za naš portal.  

I požarevačku javnost zanima šta je tačno dovelo do vatrene stihije sa kojom su se vatrogasci  borili 24 sata. Ipak, na dogovore će morati da se pričeka dok nadležne službe koje su vršile uviđaj tužilaštvu dostave zapisnike, a to se očekuje u toku nedelje, kažu u OJT.

Portal E-Braničevo uputio je Ministarstvu za zaštitu životne sredine niz pitanja  u vezi sa akcidentom u Požarevcu, tražeći, između ostalog, da navedu koje je  tačno nepravilnosti lokalni ekološki inspektor utvrdio na prostoru  Šećerane, neposredno pre izbijanja požara , da li su one otkolonjene u datom roku i jesu li one direktno ili indirektno dovele do požara.Pogotovo jer je ovo ministarstvo i saopštilo da su “utvrđene određene nepravilnosti” na prostoru gde kineska kompanija „Ekolux recycling see“ reciklira plastiku.

Uzvraćena nam je jedna rečenica u kojoj kažu da “odgovore u ovom trenutku može dati samo inspektor za zaštitu životne sredine”.

Ali Oliveru Najadanović, inspektorku za zaštitu životne sredine u Požarevcu, nije bilo moguće kontaktirati. Nakon više bezuspešnih poziva,  pozvali smo Odeljenje za inspekcijske poslove u Požarevcu, gde nam je rečeno da Najdanović ne može da daje informacije o ovom slučaju dok je istraga u toku.

E-Braničevo je kontaktiralo i MUP Srbije, Biro za komunikaciju s medijima, odakle odgovori na pitanja o uzroku požara takođe nisu stigli. Poručeno nam je da će odgovoriti kada budu imali informacije.

To Top