Dobrovoljni davaoci krvi na visina zadatka i za vreme vanrednog stanja

Požarevac

Događaji

Dobrovoljni davaoci krvi na visina zadatka i za vreme vanrednog stanja

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U prostorijama Crvenog krsta Požarevac svakog ponedeljka se i tokom vanrednog stanja održava akcija dobrovoljnog davanja krvi. Požarevljani i u ovim teškim situacijama na visini zadatka.

„Akcija se odvija po planu u skladu sa svim epidemiološkim propisima i na način primeren ovoj situaciji. U ovom trenutku svi operativni programi su smanjeni ali život ide dalje i neophodno je da postoje dovoljne rezerve krvi za sva hitna stanja koja ne mogu da čekaju“, kazala je dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Sledeće nedelje Institu za transfuziju krvi Srbije biće u Požarevcu u ponedeljak i u četvrtak najavila je Rodić i pozvala sve građane koji su zdravi, koji nisu bili u inostranstvu ili u kontaktu sa osobama koje su došle iz inostranstva, da se odazovu akciji dobrovoljnog davanja krvi.

„Želim da se zahvalim svim našim sugrađanima, dobrovoljnim davaocima krvi, koji su ovog ponedeljka došli u prostorije Crvenog krsta, dali krv i time dali nemerljiv doprinos da rezerve krvi ostanu na optimalnom niovu. Pozivam naše sugrađane da svakog ponedeljka od 9 do 15 časova daju krv i da onaj epitet najhumanijeg grada i najhumanijeg stanovništva u Srbiji opravdamo i u ovim teškim situacijama“, rekao je Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac.

Po njegovim rečima, Crveni krst Požarevac preduzeo je niz mera po preporuci Vlade RS, prvenstveno u zaštiti dobrovoljnih davalaca krvi i volontera koji pomažu u organizaciji akcija i naglasio da građani ne dolaze u velikim grupama da daju krv već pojedinacno.

Danko Nikolić, v.d. direktora Opšte bolnice Požarevac, iskoristio je ovu priliku da pozove sve humane ljude, naše sugrađane, da i u ovim teškim trenucima pokažu solidarnost.

„Sad je ta solidarnost još više izražena i nemojte da se pitamo kome će ta krv otići, važno je da se sakupi krv jer će nekome sigurno spasiti život. Svi smo mi jedan narod i treba pomoći bilo kojoj bolnici na teritoriji Srbije“, istakao je Nikolić.

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca koji je i komandant Štaba za vanredne situacije grada Požarevca, pozvao je građane da poštuju mere Vlade RS u vanrednom stanju, da poštuju preporuke Štaba za vanredne situacije, da pokažu samodiciplinu, da budu solidarni sa svojim komšijama, prijateljima, rođacima, da pomognu stanovnicima koji imaju 65 i više godina koji se nalaze u samoizolaciji.

„Pozvao bih sva ona lica koja se nalaze pod nadzorom, jer dolaze iz područja koja su zaražena virusom, da poštuju mere nadzora i da se više ne dešava da policija mora da preduzima određene mere“, istakao je Spasović i zahvalio se Crvenom krstu i dobrovoljnim davaocima krvi u Požarevcu koji po ko zna koji put pa i u vanrednoj situaciji dolaze da daju najdragoceniju tečnost koja spasava živote.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top