Dodeljena priznanja za građanski aktivizam “Hrabri glas”

Braničevo

Saopštenja

Dodeljena priznanja za građanski aktivizam “Hrabri glas”

Foto: Crta

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom Međunarodnog dana demokratije koji je obeležen 15. septembra, Crta je dodelila priznanja za građanski aktivizam “Hrabri glas”.

Crta od 2018. godine dodeljuje priznanje “Hrabri glas” pojedincima i grupama koji se ističu odvažnošću u borbi za opšte dobro.

Ove godine priznanje zaslužuje svako od stotina hiljada građanki i građana koji su mirnim protestima pokazali hrabrost da veruju u Srbiju bez nasilja, a pošto fizički nije moguće da se odlikovanje uruči svima koji ga zaslužuju, organizovana je svečanost na kojoj je ukazano poštovanje pojedincima i grupama čije angažovanje je bilo inspiracija za sve učesnice i učesnike protesta, navodi se u saopštenju Crte.

U ime svih hrabrih građana priznanja su poneli: neformalno udruženje “Studenti protiv nasilja”, lokalni aktivisti i organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” u Petrovcu na Mlavi, aktivistkinja Dragana Arsić iz pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”, Ranka Kašiković iz Subotice i Stefan Vukić iz Požarevca koji su javno istupili protiv političkih pritisaka kojima su bili izloženi na radnom mestu, tužiteljka Bojana Savović i Jasmina Paunović i tužilac Predrag Milovanović, bivša članica Saveta REM-a Judita Popović i Lokalni front iz Kraljeva.

Na svečanosti je istaknuto da su “Studenti protiv nasilja” pokazali da je njihova generacija svesna da je našem društvu neophodna drugačija budućnost od one kakva se nazire iz partijski zarobljene države, a aktivisti iz Petrovca na Mlavi uspeli su taj grad da u više navrata učine rekorderom po broju učesnika protesta u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Dragana Arsić odoleva mnogobrojnim tužbama moćnika kojima je cilj da je obeshrabre za dalju borbu protiv korupcije koja seče šume Fruške gore, a Ranka Kašiković i Stefan Vukić digli su glas protiv onoga što svi znaju i o čemu svi ćute - protiv partijskih zloupotreba zaposlenih u javnim preduzećima i državnim službama.

Tužiteljke Savović i Paunović i tužilac Milovanović pokazali su da u institucijama ima hrabrih pojedinaca koji braneći lični i profesionalni integritet, brane i principe vladavine prava. Judita Popović je jedina članica Saveta REM-a koja je prihvatila zahteve građanskih protesta i dala ostavku na članstvu u tom telu iako je unutar njega bila usamljena u višegodišnoj borbi da Regulator elektronskih medija počne da radi u interesu javnosti i u skladu sa zakonima, navodi se u saopštenju.

Lokalni front iz Kraljeva je već godinama sinonim za građansku hrabrost, solidarnost i spremnost da se delima, a ne samo rečima, bori za pravdu. Performansom “Sto za jednoga” kraljevački aktivisti dali su poseban smisao protestima protiv nasilja.

Ranije dobitnice i dobitnici priznanja “Hrabri glas” su: inicijativa “Ne damo niški aerodrom”, Marija Lukić iz Brusa, uzbunjvači Aleksandar Obradović i Milenko Jovanović i udruženje “Krokodil”, navodi se u saopštenju Crte.

To Top