CRTA: Izlaznost 49 odsto, bez uočenih nepravilnosti bila bi oko 45 odsto

Braničevo

Politika

CRTA: Izlaznost 49 odsto, bez uočenih nepravilnosti bila bi oko 45 odsto

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Prema najnovijim informacijama koje je danas saopštila posmatračka misija CRTA, na jučerašnjim izborima u Srbiji izlaznost je iznosila 49 odsto, a prema njihovim tvrdnjama bila bi 45 odsto da nije bilo nepravilnosti koje su oni zabeležili širom Srbije.

“Ovi izbori su  bili najlošiji od svih kojie smo posmtarali kao posmatračka misija. Rezultati nisu lažirani ali je pitanje na koji način je formirana volja građana. Na osnovu preliminarnih analiza izbornog dana procenat biračkih mesta na kojima su zabeležene nepravilnosti kreću se od 8 do 10 procenata što je više nego duplo u odnosu na izbore 2016 i 2017,” rekao je Raša Nedeljkov iz CRTE.

Nepravilnosti su, kazao je on, pre svega bile usmerene na podizanje izlaznost i bez njih bi izlaznost bila manja za oko 4 procentnih bodova– dakle oko 45 odsto.

 Zabeležene nepravilnosti CRTE odnose se na povredu tajnosti glasanja, primoravanje i potkupljivanje birača i  kršenje principa “jedan čovek – jedan glas”.

“Konkretnije, govorimo o kupovini glasova, pritiscima na birače van biračkog mesta lično ili telefonom, fotografisanje glasačkih listića, uticaj biračkih odbora na samo glasanje, javno glasanje, dovođenje birača na glasanje, paralelne evidencije identiteta, neproveravanje prethodnog glasanja, višestruko glasanje iste osobe….”, rekao je Nedeljkov.

Nepravilnosti su, kažu iz CRTE, zabeležene i ispred biračkih mesta.

“U finalnom izveštaju objavićemo sve nepravilnosti i na osnovu prikupljenih dokaza CRTA će podnositi prijave nadležnim institucijama”, rekli su na današnjoj konferenciji za medije.

U toku izbornog dana policiji su prijavili tri slučaja ozbiljnih nepravilnosti, od kojih je jedan u Požarevcu na biračkom mestu 25 – OŠ “Vuk Karadžić” gde su uočili tzv “ bugarski voz”. Bilo je, rekli su, i dva slučaja fizičkog nasilja, u Čačku I Novom Beogradu, a zabeleženi su i slučajevi verbalnog nasilja i pretnji  posmatračima CRTE.

Iz CRTE su najavili nove preporuke za unapređenje demokratičnosti izbora, na osnovu iskustva sa ovih izbora.

 Njihovi rezultati izgledaju ovako:

SNS – 60,41

SPS - JS – 10, 32

Šapić , 3,95

POKS – 2,62

Metla  - 2,37

Nevažeći listići – 3,85

To Top