Dodeljene subvencije za kupovinu opreme i zapošljavanje

Požarevac

Događaji

Dodeljene subvencije za kupovinu opreme i zapošljavanje

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Grad Požarevac je treći put dobio finansijska sredstva kroz program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, a danas su potpisani ugovori sa korisnicima sredstava.

Projekat podrazumeva unapređenje položaja marginalizovanih grupa i nacionalnih manjina kroz pomoć u pokretanju sopstvenog posla, zapošljavanju, organizovanju stručnih kurseva i obuka, a njegova vrednost je 100.000 evra. U prostorijama Gradskog zdanja danas su potpisani ugovori za dodelu subvencija kroz kupovinu opreme za pokretanje sopstvenog biznisa.

„Cilj nam je da sa Nemačkom kao partnerom i sa naše dve partnerske organizacije sa teritorije grada Požarevca, romskim udruženjem „Ruž“ i Udruženjem Roma Braničevskog okruga, pomognemo zapošljavanje naših sugrađana koji najteže dolaze do posla i koji su najugroženiji“, istakao je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

 

Saša Pavlović

Ugovore je potpisalo 10 osoba, a vrednost nabavljene robe je 30.000 evra, dok je za zapošljavanje 15 osoba u već postojećim preduzećima na teritoriji grada, kroz subvencije za kupovinu opreme izdvojeno 37.500 evra.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas u Požarevcu, gradu koji još jednom pokazuje kako se društveno odgovorno odnosi prema pripadnicima iz društveno osetljivih kategorija, ali generalno i prema svim građanima ovog grada“, istakao je državni sekretar iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ninoslav Jovanović, i naveo da program sprovodi ovo ministarstvo u partnerstvu sa Nemačkom razvojnom pomoći „GIZ“ i mnogo partnera.

 

Ninoslav Jovanović 

Kazao je i da prepoznaje rad i zalaganje koje grad Požarevac sprovodi u oblasti pomoći društveno osetljivim kategorijama, posebno romskim zajednicama, kao i da zna da je izdvojeno pet miliona za implementaciju lokalnog akcionog plana u četiri oblasti, a zatim napomenuo da sa sigurnošću zna da će se ovaj program nastaviti i nakon 2023. godine.

Da se kroz planiranje  lokalnog akcionog plana i kroz sprovođenje ovih aktivnosti vodi jedna odgovorna  politika prema uključivanju Roma i drugih marginalizovanih grupa u tržišta rada, naglasila je Vesna Vidojević, viša menadžerka „GIZ-a“.

„Na početku programa radili smo istraživanja o diskriminaciji na tržitu rada i naišli smo na to da je grupa Roma među najdiskrimisanijim kada se radi o traženju posla, ali se ta diskriminacija znatno smanjuje kada se zaposle i pokažu svoje prave vrednosti u svetu rada“, istakla je Vidojević.

 

Vesna Vidojević

Požarevac je već dva puta sproveo projekte uz partnerstvo sa „GIZ-om“ u vrednosti od skoro 400.000 evra.

To Top