Duško Nedinić o besplatnim udžbenicima

Petrovac

Društvo

Duško Nedinić o besplatnim udžbenicima

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Duško Nedinić, predsednik opštine Petrovac na Mlavi, na konferenciji za medije govorio je, između ostalog, o besplatnim udžbenicima.

Po Nedinićevim rečima, kada je rukovodstvo opštine saznalo da je grad Beograd doneo odluku o besplatnim udžbenicima, osetilo je isto što i svi građani i zapitalo se zbog čega bi deca iz opštine Petrovac bila u lošijem položaju od dece u Beogradu.

“Odmah smo počeli da razmatramo mogućnost i način na koji bi to bilo moguće i kod nas. Prikupljali smo podatke i došli do cifre da je potrebno više od 23 miliona dinara za udžbenike za učenike osnovnih škola. Iz našeg budžeta, koji je takav kakav je, izdvajamo 30 do 35 miliona dinara za investicije – puteve, projekte, obaveze preuzete projektima i drugo. Dakle, da biste svi bili svesni visine iznosa sredstva o kojima govorimo – 23 miliona za udžbenike naspram 30 miliona za godišnje investicije. U redu, cifra je bila ogromna, da vidimo šta još možemo”, kazao je Nedinić i dodao da su kontaktirali Ministarstvo za nerazvijene opštine.

On objašnjava da se u sličnoj situaciji nalazi još opština i izražava nezadovoljstvo. Ono što bi dalje trebalo imati u vidu, kaže on, da je godina već odmakla, gotovo pola godine je prošlo, udžbenici su već kupljeni od strane roditelja, a šta to za budžet znači – znači da su mnogi ugovori potpisani, a obaveze preuzete, odnosno sredstva su ili potrošena ili rezervisana.

“Nismo u situaciji da imamo na raspolaganju 23 miliona koja ćemo od nečega oduzeti i opredeliti za besplatne udžbenike. I pre nego što smo došli do skupštine i amandmana, ovo pitanje je razmatrano, odgovorno i racionalno, a ne politički, jer smatram da to nije dobro ni za jednog građanina ove opštine”, naglasio je Nedinić.

Podsećamo da je odbornik sa liste “Za našu decu” Milenko Vićentijević, na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta podneo amandman koji se odnosi upravo na obezbeđivanje besplatnih udžbenika iz budžeta opštine, o čemu je E-Braničevo pisalo ranije.

NA PETROVAČKOJ SKUPŠTINI RASPRAVLJALO SE O BESPLATNIM UDŽBENICIMA

Kako objašnjava Nedinić, predlog je bio da se obezbede besplatni udžbenici na taj način što će se sredstva uzeti sa pozicije na kojoj su predviđena sredstva za rad udruženja građana i sa još jedne, na kojoj su opredeljena sredstva za izradu projektne dokumentacije za vodovod u naselju Knežica. On tvrdi da je odbornik koji je to predložio vrlo dobro upoznat kako funkcioniše upravljanje budžetom i da je unapred znao da je ovakav predlog nemoguć i neizvodljiv, a ipak je, znajući koliko je ovo pitanje građanima važno, izašao sa ovakvim predlogom zarad lične popularizacije i prikupljanja političkih poena.

“Sredstva  i pozicije u budžetu o kojima Vićentijević govori su sredstva koja su već rezervisana, odnosno obaveze preuzete zbog zaključenih ugovora. U pitanju su ugovori sa udruženjima građana, kojima su sredstva opredeljena na osnovu javnog konkursa i  sredstva koja su zauzeta zbog zaključenog ugovora za izradu projektne dokumentacije za vodovod u Knežici. Kao odbornik u skupštini opštine mogao je tu informaciju da dobije i trebalo je da je ima  s obzirom na to da je učestvovao u izglasavanju budžeta za 2023. godinu. Apsolutno nije sporno ni to da kao odbornik, Vićentijević treba da zastupa stavove građana, ali isto tako to mora činiti u skladu sa zakletvom koju je položio na istom tom mestu, a koja kaže da će časno i odgovorno vršiti dužnost odbornika u interesu građana opštine Petrovac na Mlavi”, rekao je Nedinić i napomenuo da je odbornicima stavljena meta na čelo i da se zbog ove situacije susreću sa negativnim komentarima.

Kada je reč o sledećoj budžetskoj godini, predsednik kaže da će svakako uzeti u razmatranje obezbeđivanje besplatnih udžbenika, ali da svi moraju biti svesni da u tom slučaju neke druge stvari neće moći da se realizuju.

“Ako smanjimo nivo finansija za nevladina udruženja, koja pritom pokrivaju i omladinsku politiku, može se desiti da sledeće godine nećemo imati mnoge manifestacije,  ni novca za rad omladinskih sekcija brojnih KUD-ova, i drugih udruženja građana, a manifestacije poput Dani Petra Dobrnjca, Žumarijade, Rokerijade, Bačijade, neće sigurno moći na ovom nivou da se organizuju. Sportska udruženja takođe ne bi mogla da dobijaju iznose kao do sada. Nisu u pitanju mala sredstva da bi se to neosetno prebacilo sa jedne pozije na drugu, budžet je ograničen i prosto ukoliko želimo jednu ovakvu skupu meru, moramo negde drugde napraviti rez. Stvari tako funkcionišu i zapravo ništa nije besplatno”, istakao je on.

Nedinić je još napomenuo da Ministarstvo prosvete u saradnji sa školama već obezbeđuje pomoć za školovanje za učenike slabijeg materijalnog stanja, a pored toga, učenici koji nekim slučajem ne dobiju pomoć na ovaj način, imaju mogućnost da preko Centra za socijalni rad ostvare ovo pravo. Svako ko smatra da je na neki način ugrožen, može se obratiti Centru za socijalni rad i dobiti više informacija u vezi ostvarivanja ovog prava.

Na konferenciji za medije Nedinić je još podsetio da je nedavno otvoren za saobraćaj novi most na Mlavi, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i najavio da će u petak biti položen kamen temeljac za izgradnju vrtića u Petrovcu, u prisustvu ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović.

VUČIĆ OBIŠAO MOST NA MLAVI

Na kraju je još najavio da će od 1. januara opština preuzeti obavezu plaćanja troškova javne rasvete u seoskim naseljima, koji će koštati oko 20 miliona dinara. Do sada to nije bio slučaj, seoska domaćinstva su iz svog sopstvenog budžeta zajedno plaćala javnu rasetu.

To Top