Nedinić: Budžet opštine za 2022. godinu je razvojni i investicioni

Petrovac

Događaji

Nedinić: Budžet opštine za 2022. godinu je razvojni i investicioni

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Zasedali petrovački odbornici. Na dnevnom redu bilo je 19 tačaka, a najznačajnija od njih bila je odluka o budžetu opštine Petrovac na Mlavi za 2022. godinu.

Budžet opštine Petrovac na Mlavi za 2022. godinu sastoji se od: prihoda i primanja u iznosu od 902.000.000,00 dinara, rashoda i izdataka u iznosu od 922.000.000,00 dinara, otplate kredita u iznosu od 27.000.000,00 dinara i prenetih neutrošena sredstva u iznosu od 20.000.000,00 dinara.

Duško Nedinić, predsednik opštine Petrovac, kazao je da nema lokalne samouprave u Srbiji koja ima dovoljno sredstava za izmirenje svih svojih potreba i zahteva građana i privrede.

„Zbog organičenih sredstava koja se budžetom raspoređuju od egzistencijalne je važnosti da ih što je moguće pravilnije rasporedimo. Kroz budžetski proces temeljno su razmatrani svi zahtevi i potrebe kojih ima više nego sredstava koja su nam na raspolaganju i raspodelili smo ih tako da nemamo ugroženu nijednu aktivnost za koju smo nadležni“, istakao je on.

Po njegovim rečima, za energetsku efikasnost, odnosno zamenu stolarije i ugradnju kotlova, opredeljeno je tri miliona dinara u budžetu za narednu godinu. Izdvojio je i projekat rekonstrukcije zgrade opštine čija će realizacija započeti krajem ove i početkom sledeće godine. Ova investicija je obezbeđena od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u iznosu od 118 miliona dinara, a učešće opštine je 10,4 miliona dinara. Opština Petrovac je  bila dužna da obezbedi 15 odsto učešća, što je za njen skroman budžet veliki teret, ali je zahvaljujući dobrim pregovorima učešće podeljeno u dve budžetske godine.

„Za ovako skroman budžet 50 miliona dinara izdvojenih za investicije u saobraćajnu infrastrukturu je naša realnost, svaka ostala investicija dovodi se zahvaljujući dobrim odnosima sa višim nivoima vlasti, ali je za realizaciju i tih uslovno rečeno dobijenih investicija preko javnih poziva uvek potrebno naše učešće u iznosu od 10 do 50 odsto, za šta smo ovim budžetom opredelili 20 miliona“, naglasio je Nedinić.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je opštini Petrovac odobrilo sredstva u iznosu od 13,9 miliona dinara za projekat „Unapređenje tehnološko-prehrambenih uslova u okruženju u PU „Galeb“ za vešeraj i kuhinju, dok opština učestvuje sa milion dinara. Takođe, za projekat škole u Tabanovcu od resornog ministarstva opština je dobila 3,9 miliona dinara, a učešće lokalne samouprave je 3,7 miliona dinara. Za realizaciju projekta transfer stanice sa reciklažnim dvorištem neophodno da opština obezbedi čak 40 miliona dinara.

„Ukoliko bismo sabrali sve došli bismo do 120 miliona, što je na planirani budžet od 985 miliona dinara veliki udeo, tako da slobodno možemo da kažemo da je ovaj budžet razvojni i investicioni“, zaključio je Nedinić.

Petrovački odbornici usvojili su budžet za narednu godinu sa 42 glasa.

To Top