Dva ministarstva proverila navode koalicije „Srbija protiv nasilja“

Braničevo

Izbori

Dva ministarstva proverila navode koalicije „Srbija protiv nasilja“

Foto: RIK

How Good Of A Friend Are You Really?

Većinom glasova članova Republičke izborne komisije (RIK), na sinoćnoj sednici je usvojen predlog da se ministarstvima unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave upute dopisi sa zahtevom za hitno odlučivanje o pozivima za glasanje na izborima koji su održani 17. decembra, koje je RIK-u dostavila koalicija "Srbija protiv nasilja". Stigao je i odgovor iz ministarstva.

Komisija je usvojila predlog predsednika komisije Vladimira Dimitrijevića da se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvu unutrašnjih poslova upute dopisi sa molbom za proveru upisa u Jedinstveni birački spisak i prijave prebivališta za birače čije je pozive za glasanje na izborima održanim 17. decembra 2023. godine, kao dokaz navodne izborne krađe komisiji, 18. decembra 2023. godine, predala koalicija „Srbija protiv nasilja“ uz zahtev za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu grada Beograda.

„Od navedenih ministarstava će se zatražiti informacija o broju birača upisanih u Jedinstveni birački spisak po godinama upisa, odnosno broju birača koji imaju efektivno prebivalište na adresama navedenim u spornim pozivima za glasanje, kao i informacija gde je efektivno prebivalište onih birača za koje Ministarstvo unutrašnjih poslova utvrdi da im prebivalište nije na adresama iz poziva“, navodi se u saopštenju RIK-a.

Postupajući po molbi Republičke izborne komisije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon izvršenih provera, dostavili su RIK tabelarne preglede broja birača po gradskim opštinama grada Beograda prema godinama upisa u Jedinstveni birački spisak odnosno prijavi prebivališta na adresama navedenim u pozivima za glasanje koje su predsedniku RIK-a predali Marinika Tepić i Miroslav Aleksić prilikom podnošenja zahteva za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, kao dokaze navodne izborne krađe, odnosno postojanja sada upisanih tzv. „fantomskih birača“.

„Proverom je jasno utvrđeno da najveći broj birača ima prijavljeno prebivalište i upisan je u Jedinstveni birački spisak mnogo pre raspisivanja izbora održanih 17. decembra 2023. godine, od kojih neki i pre 20 i više godina, što je očigledan dokaz da nisu tačne tvrdnje Koalicije Srbija protiv nasilja da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod održanih izbora“, piše u saopštenju ministarstva.

Republička izborna komisija objavljuje dostavljene tabelarne preglede radi pravovremenog i istinitog obaveštavanja javnosti, više o tome OVDE.

 

                                      

To Top