Ejmi Tan: „Klub radosti i sreće“

Braničevo

Kultura

Ejmi Tan: „Klub radosti i sreće“

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

U središtu radnje su četiri majke, četiri ćerke i četiri porodice čija se istorija menja sa četiri vetra u zavisnosti od toga ko „priča“ priču.

Roman „Klub radosti i sreće“ je književni prvenac autorke Ejmi Tan. Prvi put je objavljen 1989. godine i postigao je ogroman uspeh – osvojio je brojne nagrade i četrdeset nedelja bio na listi bestselera Njujork tajmsa. Po njemu je 1993. Snimljen i istoimeni film „The Joy Luck Club“.

U središtu radnje su četiri majke, četiri ćerke i četiri porodice čija se istorija menja sa četiri vetra u zavisnosti od toga ko „priča“ priču.

Godine 1949. četiri kineske imigrantkinje povezane gubitkom i nadom u bolju budućnost formiraju u San Francisku Klub radosti i sreće. Svake nedelje one se sastaju da se goste đakonijama, igraju mađang i pričaju priče o tome šta su sve ostavile za sobom u Kini. Njihove ćerke rođene u Americi koje nikada nisu čule te priče smatraju  da im majke ne mogu pomoći svojim savetima sve dok kroz sopstvene unutrašnje krize ne otkriju koliko toga zapravo vuku iz njihove prošlosti.

Ejmi Tan vrlo pronicljivo istražuje veze između majki i ćerki, katkad bolne, katkad nežne, no uvek duboke. Kako svaka žena otkriva svoje tajne pokušavajući da otkrije istinu o svom životu, te se veze sve više prepliću. Majke se hvale svojim ćerkama ili očajavaju zbog njih, a ćerke prevrću očima iako osećaju da su veze među njima neraskidive. Ejmi Tan je sjajan pripovedač koji vešto uvlači čitaoce u živote svojih junaka pune tajni.

Knjigu „Klub radosti i sreće“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke ( ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl redakcija@ebranicevo.com.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top