Ekološki dom na Čačalici – 25 godina posle

Požarevac

Društvo

Ekološki dom na Čačalici – 25 godina posle

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ekološko društvo „ Prijatelji Čačalice“ juče, na dan kada je pre 25 godina počela gradnja Ekološkog doma na Spomen parku Čačalica u Požarevcu, upozorilo je na današnje stanje i izgled ovog objekta.

Naveli su da Ekološki dom iz dana u dan sve više propada i ujedno podsetili na period pre početka sanacije drvenog krova, kada su se u ovom objektu održavali brojni ekološki i edukativni programi, predavanja, događaji iz oblasti kulture, ali i obeležavani značajni ekološki datumi.

Kažu da su se do sada uzalud obraćali svim nadležnim institucijama i pojedincima, kako bi se propadanje zaustavilo a objekat priveo nameni.

Ukazivali smo na veoma loše stanje doma koje svakodnevno predstavlja opasnost da se uruši, tačnije prostorije prokišnjavaju a sve iz razloga što je pre nekoliko godina odrađena loša sanacija doma pa i krova. Ukazivali smo i na to da su propali gelenderi na terasi doma i da predstavljaju opasnost ukoliko se neko nasloni na njih, a deca tu često dolaze, na zamrzavanje požarnog voda u tavanskom delu doma, vodu koja izbija na severnoj strani doma, o tome da su ukradeni bakarni limovi, da je potrebno farbanje drvene fasade doma. Kao posebno pitanje koje smo postavili jeste tekuće i investiciono održavanje“ , navode iz ovog ekološkog udruženja.

Za početak se, kako kažu, nadaju da će se izdvojiti sredstva za prioritetnu sanaciju -  hidroizolaciju krova i kontra pad terase sa koje se voda uliva u dom.

Nadamo se i da će se dom legalizovati i opremiti prvestveno za edukaciju dece, lekarske sobe kao nekada, izložbene prostorije, pa i neki kafić gde posetioci mogu uživati u čarima Čačalice. Na ovaj način, povodom 25 godina od početka gradnje Ekološkog doma želimo da ukažemo na stanje kao i na obećanja koja su nam data u skorijem periodu“, tvrde „Prijatelji Čačalice“.

Ekološki dom počeo je da se gradi 7. avgusta 1997. godine. Dve godine ranije počele su mnoge pripremne aktivnosti radi pribavljanja potrebne dokumentacije i samog potpisivanja protokola o izgradnji.

 Njime danas upravlja Centar za kulturu Požarevac.

To Top