Požarevac: Počela „Ekološka dečija nedelja“

Požarevac

Događaji

Požarevac: Počela „Ekološka dečija nedelja“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Programom koji su učenici Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Požarevcu pripremili zvanično je počela „Ekološka dečija nedelja“ u saradnji sa Ekološkim društvom „Prijatelji Čačalice“.

Ovogodišnja „Ekološka dečija nedelja“ se simbolično obeležava u skladu sa poštovanjem epidemioloških mera protiv suzbijanja pandemije koronavirusa. Ona ima za cilj podizanje ekološke svesti kod dece, ali i odraslih, kao i razvijanje stilova života u skladu sa konceptom održivog razvoja. Cilj je da se kroz nastavu i vannastavne aktivnosti deca ekološki obrazuju, menjaju navike i formiraju ekološku kulturu.

„U našoj školi učenici se uključuju u aktivnosti poput debata, radionica, projekata, reciklažnih aktivnosti, priredbi za očuvanje okoline, kao i izložbi radova. Naša škola je došla do zanimljivog projekta pod nazivom „Zelena ostrva za održivi razvoj u našem gradu očima dece“,  sa ciljem razvoja svesti za uštedu sirovina i energije, kao i sticanja navika pravilnog odlaganja otpada. Tradicionalno organizujemo novogodišnju reciklažnu modnu reviju u kojoj iz godine u godinu učestvuje sve veći broj učenika koji pokazuju svoju kreativnost, ali i svest o važnosti reciklaže. Za očuvanje ekološke kulture učenici daju svakako svoj mali doprinos  sadnjom „drveta generacije“ u školskom dvorištu, prilikom svečanog prijema đaka prvaka, zatim sadnjom jelki na Čačalici i učešćem u akcijama sakupljanja čepova i limenki. Danas su u našoj školi postavljene i visoke leje “, rekla je Ivana Đorđević, direktorka Osnovne škole „Dositej Obradović“.

 

 Ivana Đorđević, direktorka Osnovne škole „Dositej Obradović“

U okviru realizacije projekta ekološkog društva, u školskom dvorištu postavljene su žardinjere za visoke leje,a učenici su imali priliku da učestvuju u sadnji začinskog bilja i pravljenu prirodnog đubriva.

„Mi ćemo danas staviti prvu naslagu lišća, potom humus, tako da će to biti dobro za obradu. Tokom cele nedelje se planiraju ekološke akcije u vrtićima i drugim školama, gde će se deca aktivirati“, rekao je Dragiša Marjanović, predsednik Ekološkog udruženja „Prijatelji Čačalice“.

 

Dragiša Živković, predsednik Ekološkog udruženja „Prijatelji Čačalice“

Otvaranju ovogodišnje „Ekološke dečije nedelje“ prisustvovali su i članovi Gradskog veća Tomica Stojanović, zadužen za prosvetu i Bojan Dinić zadužen za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

To Top