Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Braničevo

Zdravlje

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Foto: ZZJZ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 23. do 29. januara, sa ciljem promocije značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnostima korišćenja dostupnih mera prevencije.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u toku 2022. godine, Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Požarevac, u okviru organizovanog skrininga raka grlića materice, pozive za preventivni ginekološki pregled je uputila za 3.700 žena koje pripadaju životnoj dobi od 25 do 64 godine.

Od tog broja odazvalo se ukupno 1.249 žena ili 33,76 odsto kojima je u okviru ginekološkog pregleda urađen PAPA test.

Od ukupnog broja pregledanih žena (1.249) kod 112 žena ili 8,97 odsto bila je neophodna dodatna dijagnostika (kolposkopija).

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je zato krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u našoj zemlji je tokom 2020. godine registrovano 1.087 novoobolelih žena, a 453 su umrle od ove maligne bolesti.

Na osnovu najnovijih procena Evropskog informacionog sistema za 2020. godinu, žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 26,3 na 100.000, nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije.

Stope umiranja od raka grlića materice su visoke -  9,1 na 100.000 žena.

Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već sedamnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.  

To Top