Garažu u centru Požarevca ponovo radi izvođač koji je probio tri roka

Požarevac

Društvo

Garažu u centru Požarevca ponovo radi izvođač koji je probio tri roka

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Firma "Metalpres projekat" iz Kraljeva, ni posle tri odlaganja nije završila radove na spratnoj garaži, ali im je grad Požarevac dao i četvrtu šansu da završe započeto.

U cilju povećanja kapaciteta parking prostora , grad Požarevac je u budžetu za 2018.godinu opredelio 37.286.000,00 dinara bez PDV-a za nabavku i montažu spratne garaže na parking prostoru preko puta hotela „Dunav“. Umesto  duplo većeg broja parking mesta, Požarevac je ostao i bez oko 60 parking mesta koja su tu postojala, jer je montaža garaže započeta ali do danas, gotovo dve godine kasnije, nije završena.

>>NAKON GODINU DANA: ZAŠTO MONTAŽNA GARAŽA JOŠ NIJE ZAVRŠENA?<<

Grad je 18. jula 2019. godine zbog kašnjenja i neispunjavanja obaveze raskinuo ugovor sa firmom "Metalpres projekat" iz Kraljeva. Parking kod hotela “Dunav”mesecima je bio pust jer su radovi obustavljeni, a mogućnosti parkiranja nema.

Prema rečima Aleksandra Simonovića, načelnika Gradske uprave Požarevac, od ove firme grad je zbog toga naplatio menicu u iznosu od 3.728,600 dinara, kao i ugovornu kaznu u iznosu od oko 1,5 milion dinara.

 „Nakon toga je izvođač radova utužio je grad, predmet tužbe bio je da se od grada naplate neki radovi koji su izvedeni, a nisu plaćeni, i da se izvrši povraćaj sredstava koja su naplaćena u ime ugovorne kazne. Potom smo odredili veštačenje i utvrđeno je da nema izvedenih a neplaćenih radova i da su menica i ugovorna kazna osnovano uračunate po mišljenju veštaka“, kazao je Simonović za E-Braničevo.

Posle tri pomeranja rokova, nezavršenog posla i naplate penala, posao je ponovo poveren istoj firmi - "Metalpres projekat" iz Kraljeva, iako je ranije najavljivano da će biti raspisana nova javna nabavka za izvođača radova.

“Firma iz Kraljeva podnela je predlog sudskog poravnanja i Gradsko veće je dalo saglasnost, a na osnovu mišljenja nadležnih službi. Sudskim poravnjanjem je konstatovano da više nema međusobnih potraživanja između grada i pomenute firme i ostavljen je rok od 60 dana za završetak radova“, objašnjava  Simonović.

 

Aleksandar Simonović, načelnik Gradske uprave Požarevac

Taj rok počeo je da teče sredinom prošle nedelje, što znači da bi Požarevljani trebalo konačno da dobiju spratnu garažu do polovine avgusta.

Danas smo na tom parkingu zatekli dva radnika.Veći obim radova nije primećen ni prethodnih dana.

Dva radnika na gradilištu

Podsećamo da je grad prvi ugovor sa firmom  potpisao 25. oktobra 2019.godine, a rok za završetak radova bio je 90 dana. Kako u predviđenom roku garaža nije završena, potpisan je aneks ugovora kojim je rok produžen na 31. maj, međutim radovi nisu okončani zbog, kako je navedeno u obrazloženju, mnogo kišnih dana, i rok je pomeren na 15. jul prošle godine.  

I dalje stoji tabla koja je postavljena na početku radova

To Top