Glasalo više od 50 odsto Vlaha u Srbiji

Braničevo

Politika

Glasalo više od 50 odsto Vlaha u Srbiji

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Juče su održani izbori za članove saveta nacionalnih manjina. Izbori za najbroniju nacionalnu manjinu u Braničevskom okrugu – vlašku, protekli su bez nepravilnosti.

Prema poslednjim preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije objavljenim oko 10 časova, nakon obrađenih 54, 29 odsto biračkih mesta izlaznost vlaške nacionalne manjine u Srbiji je 55,64 odsto. Rezultati obrađenih glasova pokazuju da je izašlo na glasanje 11.951 Vlah, a za jedinu listu na ovogodišnjim izborima ,,Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve“ glasalo je 11.903 glasača, što je 99,6 odsto.

Novica Janošević, nosilac ove liste i predsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine u dosadašnjem sazivu, kaže za E-Braničevo da je prema preliminarnim rezultatima kojima on raspolaže, glasalo nešto više od 13.000 Vlaha  na nivou Srbije, odnosno oko 57 odsto biračkog tela.

U ovom trenutku nema precizne rezultate po svim opštinama koliko je građana imalo pravo glasa, a koliko je glasalo, ali je, kaže, izvesno da je najveća izlaznost zabeležena u Kučevu i Žagubici na nivou Braničevskog okruga, a ako se posmatra na nivou Srbije tu je i Bor.

Izvesno je da je lista ,,Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve“ dobila ubedljivu podršku glasača i svih 23 mandata. Janošević smatra da izlaznost veća od 50 odsto daje legitimitet listi i oslikava volju birača.

„Zadovoljan sam, to je pokazatelj da sve ono što smo radili – podrška u kulturi, u obrazovanju, standardizacija vlaškog jezika, ljudi su razumeli i prihvatili kao pozitivne stvari i da su nas na ovaj način nagradili tako što su nam ukazali poverenje da nastavimo sa tim radom. Ostaću član SNS-a, ali ću svoje političke aktivnosti smanjiti i više se posvetiti  Nacionalnom savetu Vlaha“, kazao je Janošević za E-Braničevo.

On još dodaje da su izbori protekli bez nepravilnosti i da nisu imali nikakvih primedbi ni od domaćih, ni od stranih posmatrača, poput OEBS-a.

Republička izborna komisija ima rok 96 sati od završetka glasanja da objavi rezultate izbora.

To Top