Gostojuća izložba iz Bečeja stigla u Požarevac

Požarevac

Kultura

Gostojuća izložba iz Bečeja stigla u Požarevac

Foto: Galerija savremene umetnosti Požarevac FB

How Good Of A Friend Are You Really?

Gostujuća izložba ,,Tragom konjanika ratnika - 200 godina vladavine Avara“ postavljena je u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu.

Izložba Gradskog muzeja Bečej, autorke Branislave Mikić Antonić, prikazuje izuzetno arheološko i kulturno-istorijsko nasleđe otkriveno na lokalitetima u opštini Bečej. Na izložbi su zastupljeni reprezentativni primerci, kako oružja, tako i ličnog pribora i nakita, ali i predmeta iz različitih oblasti zanatstva.

,,Ovo je arheološka izložba koja nam u prvom planu ilustruje materijalnu kulturu prvog i drugog avarskog kaganata. Iako je na prvi pogled izložba fokusirana na ratnike, ona prikazuje i presudnu ulogu žene u tom društvu. Povod i motiv za izlaganje izložbe u ovom području jeste to što su avari i njihov kaganat, kao i njihova materijalna kultura, ovde predstavljaju svojevrsnu egzotiku”, rekao je za E-Braničevo Raško Ramadanski, arheolog i aktuelni kustos u Gradskom muzeju Bečej.

Prema njegovim rečima, izvorna izložba broji preko 450 predmeta, ali je za gostovanja taj obim smanjen, što joj je produžilo vitalnost, ali nije uticalo na kvalitet izložbe.

Svi zainteresovani građani izložbu mogu pogledati do 11. maja uz poštovanje svih epidemioloških mera zaštite.

To Top