Gradište među 32 opštine sa stručnim kadrom za dobro upravljanje

Veliko Gradište

Događaji

Gradište među 32 opštine sa stručnim kadrom za dobro upravljanje

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Swiss PRO je u utorak, 14. decembra, organizovao događaj pod nazivom „Izgradnja kapaciteta za dobro upravljanje na lokalnom nivou“.

Na događaju su predstavnicima 32 lokalne samouprave iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije, među kojima je i opština Veliko Gradište, dodeljeni sertifikati za uspešno pohađanje obuke za dobro upravljanje i treninga za trenere, organizovanih u prethodne dve godine, u okviru programa Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije.

„Kroz proces obuka koje je održao program Swiss PRO obezbeđen je efikasan alat za sprovođenje principa dobrog upravljanja. Uprava po meri svih građana je moguća samo uz jaku sinergiju nacionalnog i lokalnog nivoa. Imamo velika očekivanja od kolega iz lokalnih samouprava i od velikog je značaja podrška koju dobijaju u cilju sticanja novih veština i znanja”, ocenila je Mila Stanković, načelnica odeljenja za projekte, Sektor za evropske integracije i međunarodnu saradnju, u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Vlada Švajcarske je već 30 godina posvećena humanitarnoj i razvojnoj saradnji sa Srbijom, a dobar deo te podrške tiče se upravo lokalnih samouprava, naveo je Petar Vasilev, nacionalni programski službenik Švajcarske kancelarije za saradnju.

„Promocija principa dobrog upravljanja ima za cilj poboljšanje kvaliteta usluga na lokalnom nivou, a samim tim i kvalitet života građana. Upravo baza profesionalaca koju vi činite doprinosi širenju znanja o dobrom upravljanju. Radimo na tome da nastavimo da vas podržavamo i u narednom periodu”, istakao je Vasilev.

Dejan Miletić, v.d. direktor Nacionalne akademije za javnu upravu, istakao je da unapređenje rada javne uprave predstavlja zajednički cilj, a jačanje kapaciteta državnih službenika je ključni korak na tom putu.

„Znanje se jedino deljenjem umožava i drago mi je što je upravo širenje znanja ono što nas je sve okupilo. Nacionalna akademija je druga kuća za sve zaposlene u lokalnim samoupravama, postanite njen aktivni član i ojačajte naš rad, kao i vaše kapacitete”, naveo je Miletić i najavio dalju saradnju sa Vladom Švajcarske kroz program Swiss PRO.

Kroz dva ciklusa obuka u kojima je do sada učestvovalo 55 gradova i opština, program Swiss PRO je uspostavio mrežu profesionalaca koji se bave temom dobrog upravljanja, istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Govoreći o procesu izgradnje kapaciteta za dobro upravljanje na lokalnom nivou, savetnik za dobro upravljanje na programu Swiss PRO, Dragan Mladenović, ocenio je da je tokom prethodne decenije promenjen način razmišljanja o ovoj oblasti.

„Od praktično nepoznatog pojma za većinu lokalnih samouprava, došli smo do mreže eksperata koje smo podržali u usvajanju pristupa vršenju javne vlasti koji čini da ona bude odgovornija, transparentnija, bliža građanima, efikasnija i efektivnija. Ponosni smo što su ti eksperti postali permanentni resurs koji opštine konsultuju pri razvoju lokalnih politika i projekata”, naveo je Mladenović.

Jasmina Štrbac, polaznica drugog ciklusa obuka iz opštine Veliko Gradište, navela je da  je dvogodišnja podrška programa Swiss PRO doprinela da opština osnuje radnu grupu za dobro upravljanje i da ovu oblast uvrsti  u plan razvoja opštine kao jedan od strateških ciljeva. Posebno značajnim je ocenila i trening za trenere, jer su stvoreni uslovi za prenos znanja, ne samo kolegama iz opštine, već i drugim lokalnim samoupravama.

Program Swiss PRO je uz uz podršku Vlade Švajcarske organizovao od juna 2019. do maja 2021. godine za predstavnice i predstavnike 32 lokalne samouprave obuku za primenu principa dobrog upravljanja u praksi, a u septembru ove godine organizovan je trening za trenere za 26 učesnica i učesnika obuke koji su izrazili interesovanje za dodatno usavršavanje.

Sertifikate su dobili predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava: Aleksinac, Bajina Bašta, Bogatić, Ćuprija, Dimitrovgrad, Gornji Milanovac, Jagodina, Knić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lapovo, Loznica, Majdanpek, Negotin, Niš, Prijepolje, Rača, Rekovac, Šabac, Smederevska Palanka, Sokobanja, Svilajnac, Topola, Užice, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Žagubica i Zaječar.

To Top