Grujičić: Obezbedili smo najbolje mamografe za žene u šest gradova u Srbiji

Braničevo

Zdravlje

Grujičić: Obezbedili smo najbolje mamografe za žene u šest gradova u Srbiji

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministarka zdravlja Srbije prof. dr Danica Grujičić prisustvovala je isporuci najsavremenijih digitalnih mamografa koji su iz Japana dopremljeni u Srbiju. Ukupno šest uređaja, proizvođača Fujifilm, biće do kraja nedelje isporučeno bolnicama u Smederevskoj Palanci, Paraćinu i Majdanpeku, i domovima zdravlja u Kruševcu, Kuršumliji i Požarevcu.

Vrednost jednog mamografa je 19,8 miliona dinara, sa PDV-om.

„Ukupna vrednost opreme je 120 miliona dinara. To je dokaz da je centralizovana nabavka opreme najbolje rešenje, jer dobijemo povoljnije uslove kupovine. Zahvaljujem se firmi „Alfa imdžining“ što je u najkraćem mogućem roku dopremila mamografe", rekla je ministarka Grujičić.

Dodala je da će mamografi biti aktivirani u naredne dve do tri nedelje i da su prostori u zdravstvenim ustanovama već spremni.

"Potrebna nam je sada pomoć direktorata u merenju zračenja i davanju dozvole za korišćenje aparata kako bi žene mogle što pre da obave snimanje.  Sada je najvažnije podizati svest kod žena o važnosti skrininga. Nije isto u gradskoj i seoskoj sredini, gde vi morate više kilometara da putujete, ali uz dobar plan skrininga mi ćemo  organizovati da sve žene budu snimljene", rekla je ministraka zdravlja Danica Grujičić.

Nakon isporuke i inspekcije prostora za instalaciju, ekipe inženjera pristupiće instalaciji i puštanju u rad mamografa, a zatim će aplikacioni specijalista održati obuku kadrova.

Digitalni mamografski uređaji su proizvedeni uz korišćenje svih najsavremenijih hardverskih, softverskih i tehničko-tehnoloških rešenja, uz korišćenje višedecenijskog iskustva japanske kompanije Fujifilm u proizvodnji digitalne slike, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

To Top