Mobilni mamograf u Požarevcu do 15. jula

Požarevac

Događaji

Mobilni mamograf u Požarevcu do 15. jula

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas su počeli pregledi u mobilnom mamografu koji je postavljen na parkingu iza Centra za kulturu Požarevac.

Rodoljupka Radosavljević, koordinatorka za skrining raka dojke iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kazala je da je rak dojke najčešće maligno oboljenje od koga žene u Srbiji obolevaju i umiru svake godine.

,,Svake godine više od 4.000 žena oboli od raka dojke, a više od 1.500 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Upravo iz tog razloga važno je da se žene pregledaju, a od početka godine u akcijama koje su se odvijale u Kraljevu, Beogradu i Jagodini pregledali smo skoro 6.000 žena”, rekla je Radosavljević.

Mobilni mamograf

Mobilni mamograf predviđen je za sve žene starosti od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu radile mamografiju, kao i žena od 40 godina koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke.

,,Kada se rak dojke otkrije na vreme izlečiv je u visokom procentu. Kvalitet života žene koja je obolela i koja se leči od raka dojke je mnogo bolji u odnosu na kvalitet života žene kod koje se rak dojke otkrije u kasnoj fazi”, dodala je Radosavljević.

Doktorka Gordana Kanđolas, pomoćnica direktora Doma zdravlja za organizaciju zdravstvenih službi i odnose sa javnošću, istakla je da se danas do 9 časova za pregled u mobilnom mamografu prijavilo 300 žena. Ona napominje da su pregled pokušale da zakažu i žene čije je prebivalište van teritorije grada Požarevca, te će, u dogovoru sa Inistitutom za javno zdravlje, i njima izaći u susret.

MOBILNI MAMOGRAF U POŽAREVCU - ZAKAZIVANJE PREGLEDA OBAVEZNO

Slađana Banjac, radiolog u Domu zdravlja Požarevac, kazala je da je ova zdravstvena ustanova uključena u organizovani skrining raka dojke od 2016. godine. Po njenim rečima, podatak da se očekuje da svaka osma žena oboli od raka dojke govori o tome da je ovo jedna od vodećih bolesti.

Ona je objasnila i razliku između mamografije i ultrazvuka.

,,Mamograf zrači, ali je zračenje minimalno i preporučuje se ženama od 45 do 74 godine. Ova granica je nekada bila viša, te se mamografija preporučivala od 50 do 69 godina. Ultrazvuk ne zrači, ali to nije skrining metoda za otkrivanje karcinoma dojke i radi se kod mlađih žena zbog strukture, odnosno građe dojki. Mlađim ženama se preporučuje da rade ultrazvuk jednom godišnje“, rekla je Banjac.

Marija Vlajović, pomoćnica gradonačelnika za turizam, kazala je da je grad prepoznao inicijativu i u saradnji sa Domom zdravlja, Opštom bolnicom, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstvom zdravlja pružio logističku podršku da mobilni mamograf bude dostupan sugrađankama.

Počeli pregledi u mobilnom mamografu

Draško Dačić, v.d. direktora Opšte bolnice Požarevac, kazao je da je ova zdravstvena ustanova potpuno opremljena za tretman hiruških oboljenja dojke.

,,Već više od decenije u bolnici postoji Kabinet za bolesti dojke gde žene koje dođu sa prethodnim mamografskim i ultrazvučnim pregledom i imaju suspektan nalaz dobijaju dijagnostiku i biopsiju u najkraćem mogućem roku”, rekao je Dačić.

Pregledi u mobilnom mamografu trajaće do 15 jula.

Podsećamo da su mamografi u Domu zdravlja Požarevac i dalje u kvaru, o čemu je portal E-Braničevo pisao ranije. Doktorka Kanđolas se nada da će novi mamograf dobiti do kraja godine.

MAMOGRAFI U KVARU, USKORO NABAVKA NOVOG

To Top