Gržobić: Savremeno društvo i mediji doprinose predrasudama o Vlahinjama (VIDEO)

Braničevo

Društvo

Gržobić: Savremeno društvo i mediji doprinose predrasudama o Vlahinjama (VIDEO)

Foto: Video: Rebelde

How Good Of A Friend Are You Really?

U okviru projekta „Predrasude o Vlasima – ogroman i opasan teret“ portal E-Braničevo istražuje šta je sve doprinelo stvaranju brojnih predrasuda prema vlaškom življu u Srbiji, s akcentom na Braničevski okrug, koliku ulogu u tome imaju mediji i kako se Vlasi, odnosno Vlahinje zbog toga osećaju.

Postoji više predrasuda o pripadnicima vlaške nacionalne manjine, a Vlahinje naročito pogađaju duboko ukorenjeni stavovi  da su vračare i žene lakog morala.

Na tu temu razgovarali smo i sa Dijanom Gržobić, predsednicom Udruženja „Koreni“, koja je nastavila put svoje pokojne majke Snežane Gržobić Pavlović,  autentične i beskompromisne borkinje za prava Vlaha, naročito Vlahinja, očuvanje vlaške tradicije, kao i vladavine prava uopšte.

Čovek, ma koliko savremen u 21. veku, kad je u pitanju neka muka, naročito u vezi zdravlja, on čini bukvalno sve što je moguće, a i što nije moguće, poseže za nekim čudima, a nažalost mnogi se tek tada okreću i veri i hvataju se za slamku“, kaže između ostalog Dijana.

Osim što smatra da je reč o opasnoj i paušalnoj generalizaciji prema Vlahinjama, pogledajte šta još kaže o pokušajima stigmatizacije žena vlaške nacionalne manjine.

 

 

Continue Reading
To Top