HIV U BRANIČEVU: Da li su otkriveni novi slučajevi u 2020. godini?

Braničevo

Zdravlje

HIV U BRANIČEVU: Da li su otkriveni novi slučajevi u 2020. godini?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Juče je obeležen Međunarodni dan obolelih od side. Pitali smo dr Anu Jovanović, direktorku Zavoda za javno zdravlje Požarevac, da li su ove godine otkriveni novi slučajevi infekcije.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji trenutno živi 2.840 lica kojima je dijagnostifikovana HIV infekcija,  a procenjuje se da u našoj zemlji još 400 osoba ne zna da li je inficirano. Od januara do novembra ove godine okriveno je 55 novih slučajeva inficiranih HIV – om u zemlji. Ova brojka je značajno manja u odnosu na prethodnu godinu kada je broj inficiranih bio oko 174 osoba.

U Braničevskom okrugu, prema rečima dr Ane Jovanović, direktorke Zavoda za javno zdravlje Požarevac, HIV je registrovan uglavnom kod muškaraca.

„Praćenje novoobolelih vrši se u Zavodu za javno zdravlje Požarevac od 1983. godine.  Od tad je u Braničevu zabeleženo 52 slučaja zaraženiih AIDS – om. U 2020. godini u Braničevskom okrugu nije bilo novoinficiranih od AIDS – a“, rekla je ona.

HIV se može javiti bez ikakvih znakova i simptoma, a jedini način da se otkrije je da se osoba koja ima neki rizik testira. Svako testiranje je dobrovoljno i poverljivo uz obavezno savetovanje pre i posle testiranja, u cilju pružanja pravih, stručnih informacija koje su potrebne pacijentu kako bi doneo pravu odluku.

S druge strane, osobe koje su HIV pozitivne imaju mogućnost da po dijagnostikovanju započnu lečenje  infekcije  visokoaktnom anti – virusnom  terapijom koja je dostupna i besplatna u Srbiji. Zahvaljujući terapiji, HIV može da protiče kao jedno hronično stanje koje obezbeđuje dug i kvalitetan život, ukoliko se pravovremeno i adekvatno leče komplikacije umnožavanja virusa.

To Top