Hristos vaskrse, srećan Uskrs

Braničevo

Društvo

Hristos vaskrse, srećan Uskrs

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Pravoslavni vernici danas slave Uskrs, jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vernici se danas pozdravljaju radosnim rečima: „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“.

Običaj je od davnina da na današnji praznik domaćica rano budi ukućane da se umiju vodom u kojoj su potopljeni drenak, zdravljak, bosiljak i crveno jaje. Za Uskrs valja ustati rano ujutro, a ne treba ići na spavanje pre ponoći.

Veruje se da ko legne pre ponoći, do narednog Uskrs biće pospan i lenj. Takođe, decu valja dotaći crvenim jajetom da budu rumena i zdrava cele godine.

Na ovaj dan običaj je da porodica odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu, a narod se međusobno podravlja radosnim pozdravom: “Hristos vaskrse!” i “Vaistinu vaskrse!”.

Ukućani se za Uskrs okupljaju uz svečano postavljenu trpezu. Na stolu se obavezno nalazi  činija sa ofarbanim jajima kojima se gosti i domaćini između sebe kucaju. Onaj ko pobedi, uzima jaje protivnika. Upravo zbog ovog običaja deca, ali i odrasli, se raduju Uskrsu.

Redakcija Regionalnog internet portala E-Braničevo čestita Uskrs svim čitaocima koji danas slave.

To Top