Slavimo Uskrs – najradosniji praznik

Braničevo

Društvo

Slavimo Uskrs – najradosniji praznik

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni verici danas slave najveći hrišćanski praznik Uskrs, dan kada je Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih.

Po hrišćanskom verovanju,  razapet je na veliki petak, a vaskrsao je trećeg dana, odnosno u nedelju. Uskrs se praznuje tri dana i spada u pokretne praznike jer svake godine pada na drugi datum, ali uvek u nedelju. Slavi se prve nedelje posle punog meseca nakon prolećne ravnodnevnice. Pravoslavni Vaskrs ne može da se praznuje istog dana ili pre Pashe (jevrejski pokretni praznik).

Za Vaskrs valja ustati rano ujutro, a ne treba ići na spavanje pre ponoći. Veruje se da ko legne pre ponoći, do narednog Vaskrsa biće pospan i lenj. Običaj je od davnina da na današnji praznik domaćica rano budi ukućane da se umiju vodom u kojoj su potopljeni drenak, zdravljak, bosiljak i crveno jaje.

Takođe, decu valja dotaći crvenim jajetom da budu rumena i zdrava cele godine. 

Ukućani se za Uskrs okupljaju uz svečano postavljenu trpezu. Na stolu se obavezno nalazi  činija sa ofarbanim jajima kojima se gosti i domaćini između sebe kucaju. Onaj ko pobedi, uzima jaje protivnika. Upravo zbog ovog običaja deca se raduju Uskrsu.

Običaj je i da se na Uskrs odlazi u crkvu na liturgiju, međutim, zbog epidemiološke situacije verovatno neće biti gužve u crkvi kao ranijih godina na ovaj praznik.

Danas se narod međusobno pozdravlja radosnim pozdravom: "Hristos vaskrse!" i "Vaistinu vaskrse!" Pozdrav je nekada bio uobičajen sve do Spasovdana (narednih 40 dana), a danas je uobičajeno da tako pozdravljamo na Pobusani ponedeljak i na Vaskršnji utorak. 

To Top