Ima li izbora na izborima za savete mesnih zajednica?

Požarevac

Saopštenja

Ima li izbora na izborima za savete mesnih zajednica?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom predstojećih izbora za članove saveta masnih zajednica, u našu redakciju stiglo je saopštenje UG „Iskorak“ iz Požarevca, „Unije za poljoprivredu i preduzetništvo“ iz Malog Crnića i „Žabarske inicijative grupe građana“ iz Žabara, potpisnica sporazuma o zajedničkom delovanju.

Kako se navodi u saopštenju, potpisnici sporazuma daju zajedničku javnu i nedvosmislenu podršku naporima da se predstojeći izbori za članove saveta mesnih zajednica u ovim sredinama liše degenerativnog političkog uticaja stranaka i partija kako bi se sačuvao demokratski potencijal izbora i omogućilo ispoljavanje suverene volje građana. Oni pozivaju sve, kako kažu, čestite građane, dobre domaćine, preduzetnike i ljude koji nisu opterećeni političkim ideologijama, da učestvuju na ovim izborima i kao kandidati i kao birači.

Kako se dalje navodi, mesne zajednice su odavno trn u oku vladajućoj koaliciji.

Što zbog nejasnih zakonskih rešenja koja se na njih odnose, što zbog činjenice da su predizborne aktivnosti vezane za te izbore krenule u nedozvoljenom pravcu, potpisnici sporazuma kažu da su došli  u situaciju da se sada svim raspoloživim sredstvima bore za depolitizaciju mesnih zajednica i naročito za depolitizaciju procesa izbora za članove saveta MZ.

„Razarajući uticaj političkih stranaka, partija i pokreta na izborni proces u mesnim zajednicama dobija svoju potvrdu u brojnim objavama u medijima,  posebno u onima koji su naklonjeni vladajućim strankama. Naslovi o pobedi SNS su  potpuno ogolili nameru vladajuće koalicije da svim sredstvima mesne zajednice pretvore u još jedan instrument vladanja narodom i državom. Pomenuti izbori su način da to i ostvare. Napominjemo da političke stranke, pokreti i partije ne mogu da učestvuju na izborima za savete mesnih zajednica. Pa kako je onda moguće da slave pobedu na izborima na kojima kao organizovani politički subjekt nisu mogli da učestvuju“, piše u saopštenju.

Kako se dalje navodi,  stranke i koalicije na ovakvim izborima ne bi smele da sprovode izbornu kampanju, a to se uveliko radi.

„Obijanje pragova i nagovaranje građana da glasaju samo za kandidate koji su članovi određene političke opcije predstavljaju izbornu kampanju kojoj na ovakvim izborima ne bi smelo da ima mesta. Zastrašivanje građana, pretnje, ucene, podela paketa, kupovina glasova okupljanja ispred biračkih mesta i „kićenje“ izbornih mesta fotografijama političkih lidera, spada u grupu nedozvoljenih i zakonom zabranjenih izbornih radnji. Međutim, ovim nezakonitim aktivnostima nema ko da stane na put jer upravo oni koji bi to morali da spreče, takve aktivnosti i organizuju. Na ovaj način SNS uređuje sve aspekte ovih izbora i unapred preti da građansku volju mahinacijama preobrati u političku. Politička scena Srbije se polako, ali sigurno, pretvara u pozorišnu scenu jedne partije i jedne stranke, a građanin kao nosilac suvereniteta na takvoj sceni postaje statista i politički potrčko“, navode potpisnici saopštenja.

Oni se pozivaju na član 74. stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi koji glasi: „Izbori sa savet mesne zajednice sprovode se po pravilima neposrednog i tajnog glasanja na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava“. Dakle, neposrednost izbora predstavlja suverenu volju pojedinca da se opredeli za ličnost, a ne za političku opciju kojoj ta ličnost pripada, ističu oni.

„Jedino rešenje je u masovnom izlasku na izbore uz potpuno ignorisanje svih onih koji su na liste stavljani po zahtevu bilo koje partije ili stranke. Birati najbolje i najsposobnije, a ne najpodobnije, treba da bude geslo na ovim izborima ako želimo da sačuvamo mesne zajednice kao osnovne ćelije društva u kojima građanin ostvaruje svoja suverena prava koja mu po zakonima zemlje pripadaju. Zato, izaberimo nezavisnog građanina, a ne političkog potrčka“, navodi se u današnjem saopštenju.

To Top