Invalidi rada nisu dovoljno vidljivi u lokalnoj zajednici

Petrovac

Društvo

Invalidi rada nisu dovoljno vidljivi u lokalnoj zajednici

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Opštinska organizacija invalida rada u Petrovcu na Mlavi osnovana je 16. novembra 1966. godine i tada je imala dvadesetak aktivnih članova. Tokom godina ova organizacija imala je uspone i padove ali je opstala i u najtežim vremenima sa istim ciljem – da pomogne osobama sa invaliditetom da ostvare svoja prava i dobiju određene povlastice.

Danas ovo udruženje ima oko 800 članova iz svih krajeva opštine Petrovac na Mlavi, a njih 200 su aktivni.U pitanju su invalida rada, a u tu kategoriju spadaju osobe koje imaju najmanje pet godina radnog staža i utvrđen invaliditet od strane Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Beogradu. To su slepa i gluva lica, bubrežni bolesnici, paraplegičari, kvadriplegičari i invalidi sa povredama na radnom mestu.

Na čelu udruženja se nalazi Slaviša Milovanović, koji je pre šest godina na izbornoj skupštini izabran za zastupnika Opštinske organizacije invalida rada u Petrovcu.

„Naš osnovi cilj i zadatak, iako nam po statutu to nije obaveza, je da svim našim članovima, osobama sa invaliditetom sa utvrđenim i neutvrđenim procentima telesnog oštećenja, dajemo pravnu podršku. Pomažemo im da ostvare pravo na tuđu negu i pomoć tako što sakupljamo medicinsku dokumentaciju za njih i popunjavamo zahteve. Takođe, pripremamo dokumentaciju koja im je potrebna da dobiju invalidske parking karte, oslobađanje plaćanja putarine na svim putevima u zemlji, za oslobađanje plaćanja iznošenja smeća i ostvarivanje popusta na račun za struju. Slepim licima pomažemo da ostvare pravo na besplatan prevoz šest puta godišnje”, ističe Milovanović.

Slaviša Milovanović

On dodaje i da im pomažu da ostvare pravo na besplatan odlazak na rehabilitaciju u banju preko PIO fonda. Pored toga, ova organizacija ostvarila je poslovnu saradnju sa više banja - Soko Banjom, Niškom, Banjom Koviljačom, Ribarskom i Banjom Ždrelo, te njihovi članovi imaju 50 odsto popusta na sve uslove koje ta banja pruža.

Još jedna usluga koju su godinama obezbeđivali svojim članovima je kupovina uglja na rate po povoljnoj ceni.  

Koji problemi muče invalide rada?

Prava invalida rada su po zakonu Republike Srbije dosta dobra, smatra Milovanović, ali ipak postoje brojni problemi, naročito u manjim sredinama jer nisu prilagođenje ovoj kategoriji građana. Petrovcu nedostaju taktilne staze koje bi omogućile lakše kretanje slepim i slabovidim licima, a nema ni zvučnih semafora niti je u planu njihovo postavljanje. Na evidenciji udruženja takvih lica je 10, a izvesno je da ih ima i više.

Veliki problem osobama sa invaliditetom je pristupačnost ustanovama jer uglavnom nema kosih rampi ispred najvažnijih ustanova u Petrovcu na Mlavi, niti dovoljan broj parking mesta. Jedan od gorućih problema je, kaže on, što nema toaleta za osobe sa invaliditetom nigde u gradu.

“Imamo i fizičke i informativne barijere. Osobe sa invaliditetom nisu dovoljno vidljive u lokalnoj zajednici, te nije dovoljno razvijena svest ljudi. Uz pomoć lokalne samouprave uspeli smo da se izborimo da se ugradi montažno-demontažna rampa ispred pošte i policije. Imamo obećanje od lokalnog rukovodstva da će uraditi lift u opštini za osobe sa invaliditetom. Problem je što ispred banaka nema rampi, iako su one u obavezi da ih naprave”, kaže naš sagovornik.

Organizacija je sklopila ugovor sa “Parking servisom” za besplatno parkiranje ispred javnih ustanova u gradu, ali opet postoje dva problema. Po Milovanovićevim rečima, na svakih 10 parking mesta trebalo bi da dođe jedno za OSI tu gde su koncentrisane glavne ustanove u gradu, što nije slučaj. Drugi problem je što ta mesta često nisu slobodna zbog nesavesnih vozača.

“Imamo problem pogotovo kada dođu stranci jer se parkiraju na mesta za osobe sa invaliditetom. Oni su spremni da plate kaznu zbog toga, ali nije to poenta, već da uvek imamo gde da se parkiramo ispred ustanova jer nam je to neophodno”, navodi on.

Izdvajanja bi trebalo da budu veća

Opštinska organizacija invalida rada Petrovac na Mlavi svake godine dobija određena sredstva od opštine po osnovu konkursa, a iznos se menja, pa su tako u 2021. dobili 400.000 dinara, prošle godine  380.000, a ove godine 350.000 dinara.

Od tog novca održavaju kancelariju, plaćaju račune i jednog administrativnog radnika i  jednom godišnje nabavljaju i vrše podelu paketa najugroženijim članovima. Ako se uzme u obzir da jedan paket košta 2.000 dinara, a takvih članova imaju od 20 do 30, to je više od polovine budžeta koji imaju.

“Malo sam kivan jer je ovo udruženje ljudi sa posebnim potrebama i smatram da bi trebalo da dobijemo veću podršku od opštine jer smo najmasovnije udruženje i naši članovi su najugroženiji, imaju najniža primanja. Dosta novca se izdvaja za finansiranje sportskih udruženja, bajkera i likovnih umetnika koji su po statusu bogatiji. Tu mislim da bi trebalo da se napravi balans”, smatra Milovanović.

Drugi izvor prihoda je članarina, koja iznosi tek 40 dinara mesečno, a donacije imaju vrlo retko. Imaju dogovor sa jednim trgovinskim lancem da im dostavljaju namirnice mesec dana pre isteka roka i njih takođe dele najugroženijima.

Po Milovanovićevim rečima, pokušavaju da od sredstava kojima raspolažu nešto izdvoje i za druženje sa udruženjima iz drugih gradova Srbije, uglavnom iz Požege, Obrenovca, Valjeva, Požarevca, Kostolca, Žabara i Svilajnca. Kada ih pozovu u goste vrlo rado se odazivaju, ali nisu svaki put u mogućnosti jer su skupi troškovi prevoza.

Takođe, jednom godišnje održavaju skupštinu na koju pozivaju udruženja iz drugih gradova da im dođu u posetu.

“Imamo nekoliko invalida koji su aktivni ribolovci, ali za to nam trebaju posebni uslovi, da prilaz bude prilagođen osobama sa invaliditetom. Imamo te uslove u Arilju i Požegi. Tražili smo od lokalne samouprave da nam urede deo Mlave za te potrebe, još uvek čekamo da se to uradi”, rekao je on.

Članovi Opštinske organizacije invalida rada u Petrovcu na Mlavi imali su puno uspeha na različitim takmičenjima, a diplome, pehari i medalje krase zidove i police ove organizacije.

Diplome

Inače, udruženje je podzakupac kancelarije koja je u vlasništvu PIO fonda. Prostor je mali i nije prilagođen osobama sa invaliditetom. Iako postoji kosa rampa, invalidska kolica ne mogu da uđu u prostorije jer su vrata uska, a ne mogu ni da koriste toalet jer nije prilagođen za njihove potrebe. Zastupik ove organizacije sa nada da će i taj problem uz pomoć lokalne samouprave u narednom periodu prevazići.

Logo Opštinske organizacije invalida rada

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Bez prepreka i razlika” koji sufinansira opština Petrovac na Mlavi po javnom pozivu za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Petrovac na Mlavi radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

To Top