O osobama sa invaliditetom iz Malog Crnića brinu tri udruženja

Malo Crniće

Društvo

O osobama sa invaliditetom iz Malog Crnića brinu tri udruženja

Foto: A. G., N.G., V.B., I.R.

How Good Of A Friend Are You Really?

Osobe sa invaliditetom sa područja opštine Malo Crniće upućene su na dva požarevačka i jedno smederevsko udruženje, jer ne postoji nijedno tog tipa u njihovoj opštini. O potrebama 60 osoba sa invaliditetom sa područja ove opštine staraju se Udruženje za pomoć osobama sa L-Down sindromom „Osmi dan“ , Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Požarevac i Međuopštinsko udruženje distrofičara Smederevo.

Najviše novca opština Malo Crniće je ove godine dodelila Udruženju  „Osmi dan“ – 100.000 dinara. Po rečima Nevenke Gajić, njihove predsednice , ova sredstva su namenjena za finansiranje ciljeva u okviru projekta ,,Jačanje  i stimulacija porodice“, što između ostalog podrazumeva dvodnevnu porodičnu ekskurziju, i dodaje da su članovi iz ove opštine uključeni i u sve druge aktivnosti koje sprovodi udruženje.

Ona se priseća da su u vreme njihovog osnivanja, pre nešto više od osam godina, podršku i razumevanje dobili najpe od ove, teritorijalno najmanje opštine u Braničevskom okrugu.

„Od rukovodstva opštine Malo Crniće dobili smo već prve godine podršku u finansijskom smislu, a tamošnja biblioteka nam je pomogla da objavimo i promovišemo priručnik za roditelje i čitaoce pod nazivom „Rođeni osmog dana“ o iskustvima prvog suočavanja sa dijagnozom svog deteta. Ovo je za nas bilo od presudnog značaja za opstanak jer u to vreme, kada je udruženje moralo postojati godinu dana da bi mu se ocenio kredibilet i ciljevi, a potom dodelio novac, ta nesebična pomoć bila nam je odskočna daska“, ističe Gajić.

Nevenka Gajić

Saradnja je nastavljena i narednih godina i postajala je sve plodonosnija. Svake godine udruženje je dobijalo finansijsku podršku za realizaciju svojih programa, a članovi su pozivani na manifestacije kao gosti i učesnici, što je za njih bilo veoma značajno.

Danas ovo udruženje ima 19 članova uzrasta od dve i po do 40 godina, a kada se uzme u obzir veličina opštine i broj stanovnika, procentualno ima najviše članova baš iz opštine Malo Crniće. U pitanju su trojica dečaka.

„Na području opštine Malo Crniće postoji vrtić koji su deca, naši članovi, inkluzivno pohađali do polaska u školu, a jedan od njih sada pohađa Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Požarevcu na osnovu ugovora koji je ova ustanova potpisala sa opštinom, iako je namenjena samo za smeštaj dece sapodručja grada Požarevca. Neše udruženje je međuopštinskog karaktera i predstavlja sponu za prevazilaženje raznih tehničkih problema“, navela je Gajić kao jedan od primera rezultata dobre saradnje Udruženja „ Osmi dan“ i lokalne vlasti.

Članovi udruženja „Osmi dan“

U prilog tome govori i činjenica da jedan dečak školskog uzrasta iz Malog Crnića trenutno pohađa specijalno odeljenje u jednoj osnovnoj skoli u Požarevcu, a opština refundira troškove prevoza za dete i majku, o čemu smo pisali u prethodnom tekstu.

KAKAV JE POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM U OPŠTINI MALO CRNIĆE

Pored pomoći u prevazilaženju brojnih prepreka na koje roditelji dece sa L-Down sindromom nailaze tokom njihovog odrastanja, ovo udruženje organizuje druženja i različite radionice za svoje članove i veoma kvalitetno  rade sa decom na stimulaciji, socijalizaciji, koncentraciji, dakle svemu što je potrebno da funkcionišu iole samostalno i da im život bude kvalitetniji, bolji i sadržajniji. Ove godine realizovali su brojnemuzičke, šahovske i kreativno – stimulativne proizvodne radionice, a udruženje je i nosilac projekta sportsko-rekreativne stimulativne radionice kojom su obuhvaćena sva deca sa smetnjama u razvoju.

Rukovodstvo Malog Crnića prepoznalo je kvalitet rada udruženja i nagradilo ga plaketom povodom obeležavanja Dana opštine.

Plaketa Udruženju „Osmi dan“

„To je potvrda da su rad našeg udruženja, zalaganje roditelja i uspesi dece prepoznati kao nešto kvalitetno i dobro, i verujte da nam prija svaka pohvala i nagrada, iako smo svesni da to što je u našoj mogućnosti, a uz podršku sjajnih ljudi na nivou okruga, radimo zaista dobro i isključivo u interesu dece“, kaže naša sagovornica.

Opština Malo Crniće po konkursu za OSI sufinansira i program Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih Požarevac sa 70.000 dinara, koje ima nešto više od 500 članova, a od toga su 57 žitelja sa oštećenim sluhom različitog intenziteta i vrstesa teritoriji opštine Malo Crniće.

Osnovna i najznačajnija aktivnost ogleda se u realizaciji usluge prevodilačkog servisa za srpski znakovni jezik, koji omogućuje uspostavljanje kvalitetnijeg načina života osoba sa oštećenjem sluha i govora obezbeđivanjem uslova za rušenje jezičke barijere“, kaže Vladan Bošković, sekretar Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih Požarevac.

Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Požarevac ima 57 članova iz Crnića

Kako objašnjava Bošković,  servis pruža usluge prevođenja osobama koje koriste srpski znakovni jezik kao primarni jezik u komunikaciji. Korišćenjem ove usluge pruža se mogućnost korisnicima znakovnog jezika da uživaju jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući pravo da se primaju i šire informacije. Rad servisa podrazumeva svakodnevni angažman tumača i prevodioca za srpski znakovni jezik. 

„Ova usluga se realizuje na teritoriji celog Braničevskog okruga, kako na području pojedinih opština po zahtevu nekog člana udruženja za prevođenjem u lokalnim institucijama , tako i kad u konkretnom slučaju, članovi sa područja opštine Malo Crniće imaju potrebe za prevođenjem u administrativnom centru okruga, Požarevcu. Pored tih glavnih i najčešćih potreba za prevođenjem, svim članovima je obezbeđen prevod sportskih i kulturnih manifestacija, te rekreativnih izleta u organizaciji našeg udruženja, kao i onih čiji smo gosti. Članovi sa teritorije opštine Malo Crniće su redovni učesnici naših aktivnosti, u proseku njih desetak sa potpunim oštećenjem sluha, takođe i većim delom godine učestvuju u radu Kluba članova koji se održava svakog četvrtka od 19 do 23 časa u prostorijama Doma gluvih i nagluvih u Požarevcu“, kaže Bošković.

Vladan Bošković

Na pitanje da li je novac koji dobija udruženje od opštine Malo Crniće dovoljan za realizaciju pomenutih aktivnosti i usluga, Bošković kaže da je iznos u rangu sa opredeljenim sredstvima od strane drugih opština Braničevskog okruga, koje se kreću u rasponu od 50.000 do 100.000 dinara,kao i da su generalno zadovoljni.

„S obzirom na evidentan rast i skok cena u svim sferama života tokom ove godine, u određenoj meri nam problem predstavlja ponajviše skok cena goriva. To je značajno jer za različite manifestacije, pa i Klub članova, članovi iz opštine Malo Crniće moraju da koriste prevoz, te nam je u planu da naredne godine potražujemo nešto veći iznos za tu poziciju budžeta nego prošle godine.Opština Malo Crniće godinama kontinuirano podržava rad našeg i udruženja sličnog profila koji se bave pitanjima i problematikom osoba sa invaliditetom. Na nama je da kvalitetom svog rada prevashodno ostvarujemo i borimo se za zaštitu prava naših članova, te se nadamo da ćemo i u narednom periodu biti prepoznati kao reprezentativno udruženje osoba oštećenog sluha i govora u regionu, sa dugom tradicijom koja datira još od 1955. godine“, zaključuje Bošković.

Istu sumu novca, 70.000 dinara, opština Malo Crniće izdvojila je ove godine za sufinansiranje projekta Međuopštinskog udruženja distrofičara Smederevo koje trenutno ima 145 članova, a od toga su dva iz Crnića.

„Godinama unazad naše udruženje učestvuje na konkursu opštine Malo Crniće i dobija približno istu sumu novca. Od novca koji smo dobili ove godine organizujemo prevashodno tribine na kojima naše distrofičare upućujemo na napredak medicine u oblasti distrofije pronalaskom novih lekova. U tribinama učestvuju stručnjaci sa Kliničkog centra iz Beograda i uvek je dobar odziv naših članova. Pored toga organizujemo dva puta godišnje šahovske turnire i turnir u sportskom ribolovu. Naši članovi ostvaruju odlične rezultate, među najboljima smo u Srbiji“, kaže Ivan Ranković, predsednik Međuopštinskog udruženja distrofičara Smederevo, i dodaje da je njihov glavni cilj da svoje članove izvuku iz kuće i da se što više druže.

Ivan Ranković

On ističe da sarađuju sa opštinom Malo Crniće dvadesetak godina i izuzetno je zadovoljan podrškom koju dobijaju od lokalne samouprave.

Članovi udruženja odlični šahisti

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Da lokalna zajednica bude siguran dom“ koji sufinansira Opština Malo Crniće po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine u 2022. godini.

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

To Top